Et vältida referendumipäevaga sarnaseid politsei rünnakuid, milles sai Kataloonia valitsuse teatel kannatada ligi 900 inimest, hõivasid sajad tuhanded inimesed rahumeelselt ja massiliselt mõned Barcelona peatänavatest: Passeig de Gràcia, Passeig de Sant Joani, Passeig de Lluís Companysi, Carrer de Pau Clarise, Plaça de la Universitati ja Carrer de Pelai. Eriline tähelepanu oli aga Via Laietanal, kus pidev meeleavaldajate vool möödus politsei peakorterist.

Karjuti hüüdlauset „Sellest hoonest saab raamatukogu“. Hispaania diktaatori Francisco Franco režiimi ajal toimusid selles hoones repressioonid ja piinamised.

Kõigi meeleavalduste ühine nimetaja oli politseivägivalla hukkamõistmine. Päeva lõpuks hinnati, et meeleavaldustel osales 700 000 inimest.

Kuigi rahvakogunemised olid massilised, ei olnud need vägivaldsed. Kohati kasutati meeleavaldamiseks isegi vaikust. Hispaania valitsuse esinduse hoone juurde saabus umbes 400 tuletõrjujat, keda tervitas rahvahulk, mis oli kogunenud alates kella 11-st. Kümme minutit oldi vait ja seisti üles tõstetud kätega seljaga hoone poole protestiks vägivalla ja Hispaania valitsuse esindaja Kataloonias Enric Millo vastu.

Need meeleavaldajad ühinesid hiljem tudengite korraldatud kogunemisega. Osa tudengeid oli saabunud ka väljastpoolt Barcelonat.

Samuti alates kella 11-st toimusid meeleavaldused koolide juures, kus olid olnud valimisjaoskonnad ja kus politsei referendumi ajal vägivalda kasutas. Need polnud nii rahvarohked, kuid seda emotsionaalsemad. Osalesid näiteks Kataloonia asepresident Oriol Junqueras, Barcelona linnapea Ada Colau ja haridusminister Clara Ponsatí.

Pärastlõunal kutsusid mitmed tuntud isikud üles tühjendama Via Laietana, sest kardeti, et samasse kohta saabuvad meeleavaldajad Hispaania riigipolitsei ja riigi ühtsuse toetuseks.

Tänava tühjendamisele vastasseisu vältimiseks aitasid kaasa Kataloonia korravalvurid Mossos d’Esquadra ja tuletõrjujad.

Enne seda leidis aset ametiühingute CGT, Intersindical Alternativa de Catalunya (AIC), COS ja Intersindical-CSC meeleavaldus.