Aastaid on kaitseministeeriumi tippametnikud ja luurekogukond nimetanud Venemaad esmaseks ohuks suure tuumaarsenali, kübervõimekuse, viimasel ajal moderniseeritud sõjaväe ja valmisoleku tõttu USA-le ja tema liitlastele väljakutse esitada, kirjutab Foreign Policy.

USA staabiülemate komitee esimees, kindral Joseph Dunford, kes jääb sellesse ametisse ka pärast seda, kui Trump 20. jaanuaril presidendiameti üle võtab, ütles eelmisel aastal kongressile, et ükski teine oht Venemaa kõrval ei ole nii tõsine.

„Kui te tahate rääkida riigist, mis võib endast kujutada Ühendriikidele eksistentsiaalset ohtu, pean ma osutama Venemaale,“ ütles Dunford senati välissuhete komiteele. „Kui te vaatate nende käitumist, ei ole see midagi vähemat kui ärevust tekitav.“

1. detsembriga dateeritud memo kirjutas kaitseministri asetäitja kohusetäitja poliitika alal Brian McKeon. Ta ütles, et neljast punktist koosneva loetelu andis talle üle president George W. Bushi administratsiooni endine ametnik ning Trumpi Pentagoni üleminekumeeskonna kaasjuht Mira Ricardel.

Trumpi üleminekumeeskonna pressiesindaja Jessica Ditto keeldus ütlemast, kas Venemaa on Trumpi riigikaitsealaste prioriteetide hulgas, kuid ütles, et memo ei ole kõikehõlmav.

„Meedia spekulatsioon, et see küsimuste loetelu esindab kõiki presidendiks valitu prioriteete, on täielikult ekslik ja eksitav,“ ütles Ditto.

Pentagoni ametnik keeldus Trumpi administratsiooni prioriteete kommenteerimast, kuid ütles, et üleminekumeeskonda on Venemaaga seotud küsimuste kohta teavitatud.

„Me jätame nende prioriteetide kirjeldamise nende asjaks,“ ütles Pentagoni pressisekretäri asetäitja Gordon Trowbridge Foreign Policyle. „Me oleme andnud neile mitmeid briifinguid, mis puudutasid Venemaa poliitikat. Selline on meie teadmiste ulatus nende prioriteetide kohta.“