26-aastane Esteban Santiago võeti kinni vahetult pärast tulistamist ja teda küsitleti pikalt. Meest ootab massitulistamise eest föderaalsüüdistus, lausus uurimist juhtiv FBI Miami osakonna agent George Piro.

Viimase sõnul uurib Föderaalne Juurdlusbüroo mehe käike välisriikidesse ega välista, et tulistaja üks motiive võis olla terrorism.

Santiago, kes teenis Ameerika Ühendriikide armees, saabus ametnike sõnul Florida Fort Lauderdale'i lennujaama veidi pärast kella 1 reede pärastlõunal (Eesti aja järgi kell 20) Alaska lennult. Ta haaras lennujaama pagasialal oma kotist 9mm poolautomaatse käsirelva ja avas valimatult inimeste pihta tule.

Kohaliku võimukandja Chip LaMarca sõnul läks mees tualetti, et oma relva laadida ja asus sealt välja tulles inimesi tulistama. Tunnistajate sõnul andis Santiago end võimudele üles alles pärast padrunite lõppemist.

Tulistaja, kes kandis t-särki kirjaga „Star Wars“, ei öelnud veretöö toimepanemise ajal sõnagi.

Esteban Ruiz Santiago

FBI teatel ilmus Santiago mullu novembris Juurdlusbüroo kontorisse Anchorage'is ja käitus ebastabiilselt. Ta anti kohalikele võimudele üle, kelle otsusega toimetati Iraagi sõja veteran psühhiaatriahaiglasse kontrolli.

Föderaalametnike sõnul ütles Santiago hilissügisel nende harukontorisse ilmudes, et tema mõistust kontrollib USA luureteenistus, mis sunnib teda vaatama terroriorganisatsiooni Islamiriik propagandat.

Mees kuulus USA kaitseministeeriumi andmetel aastatel 2007-2016 Puerto Rico rahvuskaarti ja Alaska rahvuskaarti ning käis Iraagi missioonil aastatel 2010-2011.

Tulistaja tädi ütles telekanali MSNBC vahendusel, et Santiago naasis missioonilt „teistsuguse inimesena“.

Ameerika Ühendriikide ajaloo ohvriterohkeim massitulistamine leidis aset mullu juunis, kui Islamiriigi järgijast tulistaja lasi Florida Orlando geiööklubis maha 49 ja vigastas veel 53 inimest.