Ajalehe Financial Times kätte jõudnud nn „valge paberi“ projektis märgitakse, et EL-i sõjatööstus on praegu killustunud, mis suurendab oluliselt kaitsekulusid, kahjustab Euroopa globaalset konkurentsivõimet ja teeb liikmesriikide sõjalise koostöö keeruliseks.

„Seetõttu tuleks sõjalisi vahendeid planeerida, arendada, hallata, hankida ja kasutada ühiselt, et suurendada Euroopa kaitsejõudude koostöövõimet ja parandada Euroopa sõjalist suutlikkust,“ kirjutatakse raportis. Samuti kutsutakse dokumendis üles loobuma põhimõttest, et riigi kaitseväge tohib välismaal kasutada ainult rahumeelsete eesmärkide täitmiseks (näiteks katastroofiohjamiseks või teiste riikide sõdurite väljaõpetamiseks).

„Saksamaa soovib osaleda õigeaegselt ja otsustavalt rahvusvaheliste debattide kujundamises, võtta endale vastutus ja juhtroll,“ kirjutatakse dokumendis. Paberis kutsutakse üles kasutama kõiki võimalusi liikmesriikide koostöö parandamiseks ja sõjalise varustuse tootmise ja jagamise paremaks koordineerimiseks. Autorite sõnul tuleks Euroopa sõjalisteks operatsioonideks luua ühine peastaap.

Raporti ametlik ilmumisaeg on ilmselt juulis. Võrreldes Saksamaa senise kaitsepoliitikaga on tegu selge kannapöördega. „See on ilmselt esimene kord, kui Saksa kaitseministeeriumi raporits on kirjas midagi olulist,“ ütles mõttekoja Carnegie Europe direktor Jan Techau ajalehele.

Euroskeptikust endine UK kaitseminister Liam Fox ütles plaani kritiseerides, et paljud Euroopa integratsiooni pooldajad näevad NATO-t probleemina. „Häda on selles, et Euroopa kaitsekoostöö võtaks ära NATO-le mõeldud rahalisi vahendeid, samal ajal kui eurooplased ise riigikaitseks raha kulutada ei taha,“ märkis Fox.