Nagu pilgates tänavustest kümnetest inimröövidest häbistatud valitsust, tõid rühmituse Abu Sayyaf liikmed uued pantvangid oma baasi Jolo saarele kiirkaatril, mille ostsid varasemate ohvrite eest saadud lunarahaga, ütlesid ametiisikud.

Kolme malaislase röövimine Malaisia puhkusesaarelt toimus pea samamoodi nagu 23. aprillil, mil Sipadani kuurordisaarelt rööviti 21 inimest, nende seas kümme välisturisti. Toonastest vangidest 20 on vabastatud, viimased neli said vabaks läinud laupäeval.

Ühe vabastatu, Risto Vahase sõnul vägistasid mässulised osa pantvangi võetud naisi.

Teine mässulistesalk, kes hiljuti röövis ühe ameeriklase, on ähvardanud mehel pea maha raiuda, kui valitsus teisipäeval kella neljaks pole tema vabastamiseks läbirääkimisi alustanud.

Kuude kaupa sissidega kõnelusi pidanud valitsus on nüüd valmis sõjaliseks rünnakuks, väites, et leebe suhtumine ja miljonite dollarite suuruse lunaraha maksmine on mässulised jultunuks muutnud.

"Võimaluste hulk väheneb. Mida enam Abu SAyyaf kinnitab, et pantvangivõtmised jätkuvad, seda raskem on jätkata juttu rahumeelse lahenduse otsimisest," ütles valitsuse esindaja Ricardo Puno ajakirjanikele.

Valitsus arutab edasisi tegevusplaane, kui president Joseph Estrada neljapäeval USA-visiidilt naaseb, ütles presidendi esindaja Ronaldo Zamora.

Abu Sayyaf on kuulutanud oma eesmärgiks islamiriigi rajamise Lõuna-Filipiinidel, kuid seni on nende tegevus piirdunud pantvangide võtmise ja lunaraha nõudmisega.