El commandante astus esmakordselt viimaste aastate jooksul televisioonis üles. Castro oli külaliseks Vabadusesaare tähtsamas poliitsaates "Mesa Redonda" (Ümarlaud), teatab Associated Press.

Castro esitas saates oma nägemuse olukorrast Lähis-Idas: tema sõnul Washington eksib, arvates, et Iraani rahvas jääb USA võimaliku agressiooni ohu ees osavõtmatuks.

„Iraanlased on 30 aastat valmistunud – ostnud lennukeid ja Vene ning Hiina päritolu relvastust, mis võiksid neid kaitsta,“ ütles veteranpoliitik.

Castro sõnul läbivad Iraanis sõjalise ettevalmistuse kõik 12-60 aastat vanad kodanikud, riigil on võimas õhu-, mere- ja maavägi ning ainuüksi Iraani Islamirevolutsiooni Valvurite Korpuses on miljon liiget.

„Kust siis on USA võtnud teooria selle kohta, et iraanlased hakkavad põgenema vaenlase eest, kes tahab kõike hävitada ja veel deklareerib seda?“ küsis Castro.

Fidel oli nõus ka USA mõjuka politoloogi ja ühiskonnategelase Avram Noam Chomskyga selles, et tänane välispoliitiline kriis on president Barack Obama administratsiooni jaoks kõige tõsisem.

Ameerika Ühendriikidele ja Iisraelile ei meeldi Iraani tuumaprogramm. Iraani väitel on see rahumeelne ja mõeldud elektri tootmiseks, kuid USA kahtlustab, et islamiriik üritab endale tuumarelva luua.

Lisaks puudutas Castro oma esinemises ka olukorda Korea poolsaarel. Ta on veendunud, et Lõuna-Korea korveti Chonani uputamise taga seisab, Washington mitte Phjongjang. USA tahab sellega õigustada Korea RDV ründamist.

Juhul kui rünnatakse Iraani, ei jää Põhja-Korea ootama enda suhtes rakendatavat agressiooni ja ka selles regioonis puhkeb veel üks tuumasõda.

Raske operatsiooni üle elanud Castro ei ilmunud eelmise nädalavahetuseni mitme aasta vältel avalikkuse ees.