Eelmise aasta lihavõttenädalavahetusel harjutas Vene riik meedia väitel raskepommitajatega erinevate oluliste sihtmärkide ründamist Rootsis.

Värske informatsiooni kohaselt harjutati pommitamist tuumarelvadega.

Rootsi parlamendi Riksdagi otsusega peavad kaitsejõud olema taoliseks intsidentideks viivitamatult valmis. Kuid toona oli tegelikkus midagi muud.

29. reede keskööl märkas Rootsi õhuruumi kontrollteenistus oma ekraanidel kuut kiiresti lendavat lennukit, mis ilmusid idast. Nad tulid Leningradi oblastist, lendasid üle Soome lahe ja Stockholmi saarestikust ida poolt mööda.

Tavaliselt lendavad Vene lennukid seejärel üle Läänemere lõunasse, et maanduda Kaliningradis. Aga nüüd pöörasid lennukid Rootsi suunas.

Lennukite grupi tuumikuks olid kaks raskepommitajat Tu-22M3, mida NATO nimetab koodnimega Backfire. Neil on neljaliikmeline meeskond ning need võivad kanda tiibrakette ja tuumarelvi, vahendab portaal Aftonbladet.

Pommitajaid saatsid neli Vene hävitajat Su-27 NATO koodnimega Flanker.

Kell 2 olid lennukid 30-40 kilomeetri kaugusel Rootsi territoriaalvete piirist.

NATO hävitajad Balti riikides on 24 tundi stardivalmis, mistõttu anti seal häiret ja kaks Taani hävituslennukit F-16 tõusid Leedus Šiauliai lähedal asuvast baasist õhku. Nad jälgisid Venemaa hävitajaid eemalt.

Rootsi parlamendi riigikaitsekomisjon värskeid väiteid ei kommenteeri.