Expresseni allika teatel ei ole operatsioonist saarestikus osa võtnud FRA kõrgtehnoloogiline signaalluurelaev Orion, millel on spetsiaalne võimekus allveelaevade otsimiseks. Laev asub praegu hoopis Gdański lahes Läänemere lõunaosas.

Suurt operatsiooni alustati reede lõuna ajal, kuid FRA-s, mille peakontor asub Lovönis, Stockholmist läänes, oli kõik nagu tavaliselt. Suur osa personalist läks koju kella 17 paiku ning operatsioon ei kutsunud esile mingit erilist tegevust, teatas allikas Expressenile.

Seda vaatamata sellele, et FRA peamine ülesanne on signaalluure.

„Kahjuks ei saa ma sedatüüpi spekulatsioone kommenteerida. Me ei saa kommenteerida, mil viisil toetame me kaitseväge üksikutes operatsioonides,“ ütles FRA pressiesindaja Fredrik Wallin.

Expresseni andmetel ei ole Rootsi võimude kõrgtehnoloogiline signaalluurelaev HMS Orion seni suure operatsiooni käigus Stockholmi saarestikus viibinud.

Rootsi kaitsevägi ei kommenteeri, miks ei viibi Orion Stockholmi saarestikus.

Operatsiooni asejuht Anders Grenstad ütles teisipäevasel pressikonverentsil, et FRA ei vahendanud informatsiooni selle kohta, et võõrriigi alus otsingupiirkonnas võttis ühendust Kaliningradiga, mida väideti varem.

Kaitsevägi ei kommenteerinud kolmapäeval väidet, et FRA-l ei ole õnnestunud saada mingeid tõendeid võõrriigi veealusest tegevusest Stockholmi saarestikus.

Orion ehitati USA rahvusliku julgeoleku agentuuri (NSA) laiaulatusliku toetuse abil. Signaalluuret viib pardal läbi FRA personal ning laeval on ka spetsiaalne võimekus allveelaevade otsimiseks.

FRA tegeleb ka Rootsi signaalluurelennukitelt saadud andmetega. Lennukid ise kuuluvad siiski ametlikult kaitseväele. Pole teada, kas need lennukid on osa võtnud operatsioonist saarestikus, kuid Expresseni allika teatel lendavad need lennukid pea igapäevaselt Läänemere kohal.

FRA on Rootsi tsiviilametkond, mis allub kaitseministeeriumile. FRA-s töötab umbes 700 inimest.