Viimase kümne aasta jooksul on Mehhiko organiseeritud kuritegelikud rühmitused välja arendanud keskse rolli rahvusvahelisel organiseeritud kuritegevuse maastikul. Neist on saanud maailmaturu koordinaatorid kokaiini vedamisel Euroopa ja Põhja-Ameerika turgudele ning sünteetiliste narkootikumide tootmisel ja toimetamisel Euroopa, Põhja-Ameerika ja Aasia turgudele, teatab Europol.

Lisaks sellele on organisatsioonid nagu vägivaldne kuritegelik sündikaat Los Zetas teadetekohaselt seotud inimeste salakaubaveoga seksuaalseks ekspluateerimiseks Kirde-Euroopast Mehhikosse, teatab Europol. Mehhiko kuritegelikud rühmitused tegelevad ka tulirelvade salakaubaveoga Kagu-Euroopast Lõuna-Ameerika keskossa, kus vahetuskaubaks on kokaiin.

Mehhiko Sinaloa kartelli katse end Euroopas sisse seada, et arendada välja kokaiini hulgimüügiäri, suudeti Europoli teatel hiljuti ära hoida õigeaegse, luureandmetest lähtuva õiguskaitseorganite operatsiooniga. Vaatamata sellele on oodata Mehhiko kuritegelike rühmituste rolli jätkuvat suurenemist kogu tarneahela ulatuses Euroopa suunas, et suurendada saadavaid kasumeid, hoiatab Europol.

Neil kuritegelikel rühmitustel on Europoli teatel äärmiselt vägivaldne tegutsemiskultuur, kuigi seni on vaid väikest arvu vägivaldseid intsidente Euroopas, sealhulgas üht mõrvakatset, suudetud nende rühmitustega seostada.

„Me ei taha, et vägivalla ja brutaalsuse tase, mida näeme Mehhikos, hakkaks peegelduma Euroopas. Koos oma partneritega õiguskaitseorganites jätkame me jõupingutusi ebaseaduslikel narkoturgudel aktiivsete kurjategijate vastu võitlemisel ning kindlustamisel, et Mehhiko organiseeritud kuritegelikud rühmitused ei saaks omale Euroopas kindlat jalgealust,“ ütles Europoli direktor Rob Wainwright.