Vähemalt alates 2008. aastast tegutsenud kuritegelik võrgustik arvatakse olevat tähtsa Vene maffiaorganisatsiooni rakuke, mis on otseselt vastutav mitme miljoni euro puhtaks pesemise eest paljudes Euroopa Liidu riikides. Enamus rahast arvatakse olevat pärit erinevast kriminaalsest tegevusest väljaspool Euroopa Liitu, teatab Europol.

Rühmituse teadaolev tegutsemisviis oli leida majandusraskustes Euroopa Liidu jalgpalliklubi ning imbuda sellesse sisse lühiajalisi annetusi või investeeringuid pakkuvate heategijate kaudu.

Pärast usalduse saavutamist korraldasid needsamad heategijad klubi ostmise. Ostu sooritasid varjatud ja keeruliste offshore- ja maksuparadiisides registreeritud firmade võrgustike esindusisikud. Tegelikud omanikud ja need, kes klubi lõpuks kontrollivad, jäid varjatuks, nagu ka raha, mida kasutati klubi ostmiseks.

Kui klubi oli lõpuks Vene maffia kontrolli all, võimaldasid erinevad finantstehingud, piire ületavad rahavood ja vajakajäämised valitsemises kasutada klubi musta raha pesemiseks (tavaliselt mängijate üle- või alahindamise teel üleminekuturul ning teleõiguste tehingutega) ning kihlveotegevuseks (nii ebaseadusliku tulu saamiseks kokkuleppemängude kaudu kui ka lihtsalt rahapesu eesmärgil).

Sellist teguviisi kasutades ostis kuritegelik rühmitus 2015. aastal pärast mitmeid annetusi ja investeeringuid varem Portugali kõrgliigas olnud klubi, mis sattus 2012. aastal finantsraskustesse ja langes madalamatesse liigadesse.

Kolmapäeval toimus operatsioon, milles osales üle 70 Portugali politseiniku ja mida toetasid kohapeal Europoli finatsluuregrupi eksperdid. Operatsioon oli enam kui aasta kestnud rahvusvahelise kriminaaljuurdluse tulemus.

Operatsiooni tulemusena vahistati organiseeritud kuritegeliku võrgustiku kolm võtmetähtsusega liiget, otsiti läbi 22 maja ja äripinda, sealhulgas neli suurt jalgpalliklubi, ning õigus- ja raamatupidamisfirmasid. Konfiskeeriti mitu tuhat eurot (enamus 500-eurostes rahatähtedes).

Europoli meeskonna saatmine Portugali Leiriasse aitas Portugali politseinikke reaalajas luureandmete analüüsi ja tehnilise toega, mis võimaldas tuvastada riikideülesed seosed ja organiseeritud kuriteod Austrias, Eestis, Saksamaal, Lätis, Moldovas ja Suurbritannias.

Eesti Jalgpalli Liidu infojuht Mihkel Uiboleht selgitas, et Eesti on looga seotud läbi kokkuleppemängude, mille eest anti 2013. aastal 11 meest kohtu alla. Enamus olid endised Narva Transi mängijad, tuntuim neist Transi endine ründaja Maksim Gruznov. Tänaseks on kokkuleppemenetluses süüdi mõistetud vaid Transi endine väravavaht Sergei Ussoltsev, ent tema kaassüüdistatavad mõisteti õigeks.

"Olime tollal ka Europoliga sel teemal ühenduses. Andsime neile toimunust ülevaate, vahetasime mõned kirjad," sõnas Uiboleht.

BBC Newsi teatel oli läbi otsitud klubide hulgas praegu Portugali tugevuselt kolmandasse liigasse kuuluv União de Leiria. Portugali meedia teatel on vahistatud klubi omanik Aleksandr Tolstikov ja veel kaks klubi ametnikku.

União de Leiria oli kunagi Portugali kõrgliigaklubi, mille treener oli ühel hetkel ka José Mourinho, kuid klubi kukkus 2012. aastal kõrgliigast välja ja langes kolmandasse liigasse ning läks seejärel pankrotti ja selle ostis 2015. aastal Tolstikov.

União de Leiria hingekirjas on viimase kahe aasta jooksul olnud mitmeid Vene mängijaid, kuid ainult üks neist on pääsenud põhimeeskonda, teatab Reuters.

Läbiotsimised toimusid ka Portugali tippklubides Lissaboni Sportingus ja Benficas ning SC Bragas, kuid Portugali meedia teatel ei ole need klubid kahtluse all ning olid juurdlusega seotud vaid üleminekuläbirääkimiste tõttu Leiriaga.