“Kuigi Türgi on ELi jaoks oluline partner, peab poliitiline tahe koostööks tulema mõlemalt osapoolelt,” ütlevad saadikud. Türgi sellist poliitilist tahet üles ei näita, sest valitsuse praegune tegevus viib riiki Euroopa-suunaliselt teelt veel rohkem kõrvale, nenditakse resolutsioonis.

Läbirääkimiste ajutine peatamine tähendaks seda, et käimasolev protsess külmutatakse, uusi peatükke ei avata ning läbirääkimiste raamistiku kontekstis uusi algatusi ei tehta.

Surmanuhtluse taastamine Türgis tooks paratamatult kaasa ühinemisprotsessi ametliku peatamise, sest selle ühemõtteline tühistamine on ELi õigustiku oluline osa, kinnitatakse resolutsioonis.

Saadikud mõistavad hukka ebaproportsionaalsed karistusmeetmed, mida Türgi valitsus rakendas pärast ebaõnnestunud riigipöördekatset, kui kehtestati erakorraline olukord. Need on vastuolus Türgi enda põhiseadusega, rõhutavad nad.

Türgi liitumisläbirääkimiste peatamise üleskutseid on juhtinud Austria. Saksamaa, Prantsusmaa ja enamik teisi Euroopa Liidu riike on seni Türgi jätkuva kaasamise poolt ning kardavad seada ohtu Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani koostöösoovi sisserände alal, vahendab Reuters.

Euroopa Liidu riigijuhid peaksid Türgi küsimust taas arutama korralisel tippkohtumisel 15.-16. detsembril.

Erdoğan süüdistab Euroopa Liitu Türgit valitsevate ohtude tõsiduse mittemõistmises ning on öelnud, et Euroopa Liit peaks elama tagajärgedega, kui läbirääkimised lõpetab, ning Ankara võib selle asemel liituda Venemaa ja Hiina juhitud julgeolekualliansiga.