OSCE president Dimitrij Rupel kinnitas, et peaaegu pooled organisatsiooni liikmesriigid pole kinni pidanud mullu Berliinis toimunud peakonverentsil sõlmitud kokkuleppest vihkamiskuritegude andmete kogumisest ja vahetamisest, vahendab Postimees Online Reutersi uudist.

OSCE Berliini konverentsil lepiti kokku, et organisatsioon võitleb ühiselt Euroopas pead tõstva antisemitismi vastu ning muudab sel eesmärgil seadusi, viib läbi holokausti tutvustavaid projekte ning suhtub ülimalt tõsiselt juutide ning nende vara vastastesse rünnakutesse.

Julgeolekuorganisatsiooni antisemitismi vastase võitluse osakonna juhi Gert Weisskircheni kinnitusel ei ole antud vallas sugugi piisavalt tehtud ja tegelikult juudivaenulikkus Euroopas möödunud aastal hoopis süvenes. Ta ütles, et eriti kiiresti tõusis juutide vastaste rünnakute arv Venemaal ja Suurbritannias, ent olukord oli ühtviisi kehv kõikjal Euroopas.

Ekspertide hinnangul süvendavad Euroopas antisemitismi Põhja-Aafrika põgenikud, globaliseerumisest põhjustatud töökohtade vähenemine ning Iisraeli-Palestiina konflikt.