Tuski ettepanek koosneb neljast niinimetatud korvist.

Majandusliku juhtimise kohta ütleb Tusk, et riigijuhtide otsuse eelnõu paneb paika põhimõtted, mis peavad kindlustama majandus- ja rahandusliidu edasisest süvendamisest osa võtvate liikmesriikide ja sellest mitte osa võtvate liikmesriikide vastastikuse lugupidamise. Sellega võidakse sillutada tee edasisele lõimumisele euroalas, tagades samas euroalasse mitte kuuluvate liikmesriikide õigused ja pädevused. Nende põhimõtete austamist toetab otsuse-eelnõu, mis loob mehhanismi selleks, et euroalasse mitte kuuluvate riikide muredele vastutulemine ei kujuta endast vetot ega viivitust kiirete otsuste vastuvõtmisel. Selle mehhanismi käivitumise täpsed tingimused on edasise arutelu küsimus.

Konkurentsivõime kohta määratakse riigijuhtide otsuse eelnõus koos detailsema Euroopa ülemkogu deklaratsiooni ja Euroopa Komisjoni deklaratsiooni eelnõuga kindlaks, et püüeldakse jätkuvalt jõupingutuste suurendamise suunas konkurentsivõime parandamiseks. Regulaarselt hinnatakse edusamme seadusandluse lihtsustamisel ning koorma kergendamisel ettevõtlusele.

Suveräänsuse osas tunnustatakse riigijuhtide otsuse eelnõus, et Ühendkuningriigi lepingute alusel eriolukorra valguses ei soovi viimane edasist poliitilist lõimumist. Tugevdatakse ka lugupidamist subsidiaarsuse vastu ning Tusk teeb ettepaneku, et liikmesriigid ei jätkaks subsidiaarsuse alusel seadusandliku akti eelnõu arutamist, millele mitmed rahvuslikud parlamendid vastu on, kui tõstatatud probleeme ei suudeta lahendada. Rõhutatakse ka protokollide 21 ja 22 erandrežiimi ning rahvuslike julgeolekualaste kohustuste austamise vajadust.

Sotsiaaltoetuste ja vaba liikumise osas tuleb Tuski sõnul täielikult kinni pidada olemasolevatest kokkulepetest, eriti vaba liikumise ja diskrimineerimise vältimise põhimõtetest. Seetõttu rajaneb Ühendkuningriigi murede välja pakutav lahendus praeguste reeglite tõlgenduse selgitamisel, sealhulgas Euroopa Komisjoni deklaratsiooni eelnõul mitmete küsimuste kohta, mis on seotud paremini võitlemisega vaba liikumise kuritarvitamise vastu. Otsuse-eelnõus märgitakse eriti Euroopa Komisjoni kavatsust teha ettepanekud muudatuste kohta Euroopa Liidu seadusandlusse lastetoetuste ekspordi osas ning kaitsemehhanismi loomiseks teistest liikmesriikidest tööliste sissevoolu eriolukordadele reageerimiseks.