Euroopa Parlamendi liikmed leiavad, et Ungaris on tõsiselt rikutud õigusriigi ja demokraatia põhimõtteid, vastuolulised seadused tuleb tühistada ning Ungarile mõeldud Euroopa Liidu vahendid tuleb võtta rangema järelevalve alla.

Põhiõiguste olukorda Ungaris arutati aprilli täiskogu istungil. Saadikud leiavad, et põhiõiguste olukord Ungaris annab alust ametliku menetluse algatamiseks, et tuvastada kas on ”selge oht tõsiseks EL väärtuste rikkumiseks” ELi liikmesriigi poolt, teatab Euroopa Parlamendi pressiteenistus.

Resolutsioonis kutsuvad Euroopa Parlamendi liikmed algatama menetluse artikli 7(1) kasutuselevõtuks. Saadikud annavad Euroopa Parlamendi kodanikuvabaduste komisjonile ülesande vastavasisulise resolutsiooni ettevalmistamiseks, mida seejärel hääletatakse täiskogul. Ungari valitsust kutsutakse tühistama seadused, millega karmistatakse reegleid, mis puudutavad varjupaigataotlejaid ja valitsusväliseid organisatsioone. Samuti jõudma kokkuleppele USA ametivõimudega, et Kesk-Euroopa Ülikool saaks jätkata Budapestis sõltumatu institutsioonina. Euroopa Komisjoni kutsutakse jälgima rangelt Ungari valitsuse Euroopa Liidu vahendite kasutamist.

Hiljutised arengud Ungaris on kaasa toonud õigusriigi põhimõtete, demokraatia ja põhiõiguste olukorra halvenemise, mis paneb proovile Euroopa Liidu võimekuse kaitsta oma põhiväärtusi, ütlevad saadikud resolutsioonis.

Resolutsioon võeti vastu häältega: 393 poolt, 221 vastu, 64 erapooletut.

Euroopa Liidu lepingu artikkel 7 sätestab mehhanismi Euroopa Liidu väärtuste kaitsmiseks. Artikli 7(1) alusel võib Euroopa Liidu Nõukogu otsustada, et on oht, et mõni liikmesriik rikub oluliselt Euroopa Liidu põhiväärtusi, ja teha soovitusi selliste rikkumiste ärahoidmiseks. Sellise menetluse võib algatada ühe kolmandiku Euroopa Liidu liikmesriikide, Euroopa Parlamendi või Euroopa Komisjoni ettepanekul. Euroopa Liidu Nõukogu peab otsuse vastu võtma 4/5 häälteenamusega, pärast nõusoleku saamist Euroopa Parlamendilt, mis antakse häälte 2/3 enamusega, esindades Euroopa Parlamendi liikmete enamust.

Menetluse järgmine faas on artikkel 7(2), mille alusel saab Euroopa Liidu Nõukogu teha kolmandiku liikmesriikide või Euroopa Komisjoni ettepanekul järelduse, et liikmesriik rikub oluliselt Euroopa Liidu põhiväärtusi. Sellisel juhul peab nõukogu otsustama ühehäälselt ja otsusele on vaja Euroopa Parlamendi nõusolekut. Artikkel 7(3) alusel saab teha otsuse sanktsioonide, nagu liikmesriigi hääleõiguse Euroopa Liidu Nõukogus peatamise, rakendamise kohta.