Euroopa Parlamendi liikme Urmas Paeti sõnul peab Venemaa Ukraina piloodi Nadia Savtšenko viivitamatult ja tingimusteta vabastama. "Ukraina piloodi tervis on oluliselt halvenenud ning Savtšenko olukorra ja tervise eest vastutab täielikult Vene võim," lisas ta.

"Venemaa röövis Nadia Savtšenko ning on teda peaaegu aasta alusetult vangis kinni hoidnud. Venemaal puudub igasugune seaduslik alus või kohtupädevus tema kinnipidamiseks, tema suhtes juurdluse teostamiseks ja talle süüdistuse esitamiseks," ütles Paet. "Nadia Savtšenko sõjavangina Venemaa vanglas kinnipidamine on Genfi konventsiooni rikkumine," lisas ta.

Paeti sõnul peavad Vene võimud Savtšenko juurde lubama erapooletud rahvusvahelised arstid ning hoolt kandma selle eest, et kõik temale tehtavad meditsiinilised ja psühholoogilised läbivaatused viiakse läbi ainult tema enda nõusolekul ning võttes arvesse, et ta on pikalt näljastreiki pidanud. "Samuti tuleb rahvusvahelistele humanitaarorganisatsioonidele võimaldada püsiv juurdepääs temale," lisas ta.

Savtšenko juhtum tuleks Paeti hinnangul tõstatada ka järgmistel Minski kokkulepete rakendamise kontaktrühma kohtumistel Normandia formaadi raames. "Samuti peab Euroopa Liit jätkama olukorra jälgimist ning tõstatama Savtšenko küsimuse kohtumistel Venemaa ametivõimudega," ütles ta. "Savtšenko vabastamine ei ole vajalik mitte ainult Venemaa ja Ukraina suhete parandamiseks, vaid oleks ka sõnum sellest et Venemaa ametivõimud tunnustavad põhilisi inimõigusi," lisas ta.

Samuti tuletas Paet meelde, et Savtšenko valiti eelmise aasta oktoobris Ukraina parlamendi liikmeks ja kuulub Ukraina delegatsiooni Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee juures ning omab sellest tulenevalt rahvusvahelist puutumatust. "Venemaal on rahvusvaheline kohustus Savtšenko puutumatust austada," lisas ta.