„EL28 juhid on kokku leppinud #euco otsustes, selhulgas sisseränne,” kirjutas Tusk Twitteris.

Kokkulepe sisaldab ähmast sõnastust suletud sisserändajate vastuvõtukeskuste kohta Euroopa Liidus. Liikmesriigid, mis on vabatahtlikult valmis sellised keskused looma, tegeleksid sisserändajate ja varjupaigataotlejatega oma territooriumil.

Tehakse ka ettepanek sisserändajate sõelumiseks nende sobivuse alusel varjupaika taotleda enne, kui nad Euroopa Liitu jõuavad. Põhja-Aafrika ja Lähis-Ida riikidele pakutakse Euroopa Liidu finantsabi selle ettepanekuga nõustumise eest.

Saksamaa liidukantsleri Angela Merkeli sõnul lepiti kokku ka tugevamas sisemises kontrollis, et mitte lasta varjupaigataotlejatel vabalt valida, millises Euroopa Liidu riigis nad varjupaika taotlevad.

Itaalia keeldus varem allkirjastamast igasugust ühisotsust, mis sisaldas ka Brexitit ja julgeolekut puudutavaid punkte, kui teised Euroopa Liidu riigid ei nõustu kompromissiga sisserände valdkonnas.

Merkel ütles, et on optimistlik selle suhtes, et Euroopa Liit jätkab tööd sisserändeprobleemide lahendamiseks pärast hea signaali saatmist ühise seisukoha kokkuleppimisega. „Meil on veel palju teha erimeelsuste ületamiseks,” ütles Merkel.

Prantsusmaa president Emmanuel Macron ütles, et võitjaks jäi Euroopa koostöö. Ta lisas, et Euroopa peab sisserändesurve all elama veel pikka aega. Sellele väljakutsele tuleb Macroni sõnul vastu astuda oma väärtustele truuks jäädes.

Hollandi peaministri Mark Rutte sõnul liigub Euroopa sisserändeväljakutsetega tegeledes edasi samm-sammult ning kokkulepe oli vajalik.

Itaalia peaminister Giuseppe Conte ütles, et Itaalia ei ole enam üksi võitluses ebaseadusliku sisserändega Põhja-Aafrikast ja Lähis-Idast.