Euroopa Liit teatas sanktsioonide peatamisest neljaks kuuks alates laupäevast. Muu hulgas peatatakse sanktsioonid president Aljaksandr Lukašenka vastu, vahendab Reuters.

Euroopa Liit peatas neljaks kuuks 170 isiku varade külmutamise ja reisikeelu ning kolme organisatsiooni varade külmutamise, teatas Euroopa Liidu nõukogu.

USA rahandusministeerium teatas, et alates laupäevast on lubatud enamik tehinguid üheksa sanktsioonide all oleva Valgevene organisatsiooniga järgmise kuue kuu jooksul.

USA riigidepartemangu pressiesindaja John Kirby ütles, et USA astub selle sammu Valgevene valitsuse positiivse liigutuse valguses, millega vabastati 22. augustil kõik kuus poliitvangi. Kirby sõnul avab see samm uksed laiemateks kommertssidemeteks. Ta kutsus Valgevene valitsust tegema rohkem inimõiguste ja demokraatia alase olukorra parandamiseks riigis.

USA ja Euroopa Liidu strateegia märgib uut lähenemist Valgevenele, mis kujutab endast püüet pigem Minski kaasamiseks kui isoleerimiseks.

Kehtima jääb Valgevene-vastane relvaembargo ning sanktsioonide alla jääb ka neli Lukašenka julgeolekuteenistuse töötajat, keda kahtlustatakse poliitiliste oponentide kadumise taga olemises.

Olukord vaadatakse üle veebruari lõpus ja sanktsioonid võidakse uuesti kehtestada, kui nähakse olukorra halvenemist inimõiguste, seaduste ülimuslikkuse ja pressivabaduse valdkondades.