Euroopa Liidu juhid kohtusid pühapäeval Brüsselis Türgi peaministri Ahmet Davutoğluga, et sõlmida lõplikult kokkulepe, mida diplomaadid on viimase kuu jooksul ette valmistanud, vahendab Reuters.

Kokkuleppe võtmetähtsusega element on kolm miljardit eurot Euroopa Liidu abi 2,2 miljonile süürlasele, kes praegu viibivad Türgis. Selle raha eesmärk on parandada põgenike elustandardeid, et rohkem neist jääks paigale, mitte ei püüaks Kreeka saarte kaudu Euroopasse jõuda.

Tegemist on kompromissiga Euroopa Liidu ja Türgi vahel. Euroopa Liit pakkus kolme miljardit kahe aasta jooksul, kuid Türgi tahtis seda summat igal aastal. Nüüd makstakse raha osade kaupa, vastavalt tingimuste täitmisele, mistõttu on lõplik summa ebaselge.

Lepiti ka kokku Türgi Euroopa Liiduga ühinemise läbirääkimiste taaselustamises, kuigi vähesed ootavad Türgi liitumist lähiajal.

Paljud türklased võivad aasta jooksul hakata nautima viisavaba reisimist Schengeni viisaruumi, kui Türgi täidab tingimused tugevdada piirikontrolli ja astuda muid samme, et vähendada inimeste lahkumist Euroopasse.