Seni on Euroopa Liit keskendunud jälgimis- ja päästeoperatsioonidele. Seni on sel aastal Põhja-Aafrikast üle Vahemere Euroopasse tulnud üle 130 000 rändaja. Üle 2700 on uppunud, vahendab BBC News.

Euroopa Liit alustas oma operatsiooni EUNavfor Med esimest faasi juunis. Merel otsiti smugeldajate aluseid ning jälgiti nende tegutsemismustreid Liibüast Itaalia ja Maltani.

Teine faas Sophia nimetati lapse järgi, kes sündis Euroopa Liidu laeval, mis päästis augustis Liibüa ranniku lähistel tema ema.

Operatsiooni ülem kontradmiral Enrico Credendino juhib oma peakorterist Roomast mitmeid Euroopa Liidu sõjalaevu Vahemerel.

„Me võime minna laevade pardale, neid läbi otsida ja konfiskeerida rahvusvahelistes vetes, kätte saadud kahtlustatavad smugeldajad ja salakaubavedajad antakse üle Itaalia kohtuvõimudele,“ ütles Euroopa Liidu välispoliitikajuht Federica Mogherini septembris.

Euroopa Liidu eesmärk on hakata tegutsema ka Liibüa territoriaalvetes, kuid see on võimalik ainult kas ÜRO julgeolekunõukogu või Liibüa enese nõusolekul.

Rahvusvahelise migratsiooniorganisatsiooni rändeekspert Eugenio Ambrosi hoiatas aga, et Euroopa Liidu operatsioon Vahemerel kukub läbi, kui ei võidelda samas ka kuritegelike jõukudega Euroopas. Ambrosi sõnul on inimsmugeldajate rahvusvahelised kuritegelikud jõugud samad, mis tegelevad ka relvade ja narkootikumidega.