Sellest, et konverentsist osavõtt ebaõnnestus, teatas Ušackas teisipäeval Twitteris, vahendab ajaleht Kommersant.

„Näide eneseisolatsiooni kohta. Mul ei lastud Siberi ja Euroopa Liidu ülikoolide vahelise koostöö konverentsil Novosibirskis esineda,“ kirjutas Ušackas.

Ušackase sõnul sõitis ta spetsiaalselt Novosibirskisse konverentsile ning oli juba kell 9 hommikul kohal koos Saksamaa peakonsuliga Novosibirskis Viktor Richteriga, kes pidi samuti sissejuhatavad sõnad ütlema. „Selle asemel aga, et kutsuda meid istungitesaali, teatasid konverentsi korraldajad ise imestusega, et programmi on muudetud,“ rääkis Ušackas Kommersandile. „Selle peale tegime me ekskursiooni akadeemilises linnakus. Pärast seda aga, kui me saabusime istungitesaali, öeldi meile, et avasõnad on juba lõppenud.“ Kommersandi teatel ei saanud niisiis konverentsist osavõtnute ees esineda ei Ušackas ega Richter.

Ušackase sõnul ta mingit mõistlikku selgitust esinemise ärajätmise kohta korraldajatelt ei saanud. „Oli näha, et korraldajad ise olid hämmeldunud ja tundsid end ebamugavalt,“ ütles Ušackas.

„Ma ise olin selle üle imestunud ja mõtlesin: aga kus on siis minu esinejad?“ rääkis üks korraldajatest, Novosibirski riikliku ülikooli prantsuse keele professor Michèle Debrenne.

„Toimus programmimuudatus ja avamine lükkus edasi. Programmi liigutati ja konverents algas plaanitust hiljem. Pidulikku avamist kui sellist ei olnud. Avasõnu ei olnud üldse, see on teaduslik uurimiskonverents,“ ütles Kommersandile Novosibirski riikliku ülikooli pressiesindaja Jelena Kostjaškina, kes lisas, et mingit poliitilist tagamõtet diplomaatide esinemise ärajäämisel ei olnud.

Novosibirski riikliku ülikooli rahvusvaheliste suhete osakonna juhataja Jevgeni Sagaidak väitis aga, et konverentsi programmi ei muudetud, kuid alguses olid organisatsiooniliste küsimustega seotud väikesed viivitused, mille tõttu tehti ettepanek käia väikesel ekskursioonil. Naastes oli konverents aga juba alanud ja tuli teha otsus, kas anda diplomaatidele sõna või lasta esineda ettekandjatel. Otsustati konverentsiga jätkata.