Euroopa Liidu eesistujamaa Luksemburg kutsus 28 riigi siseministrid erakorralisele kohtumisele 14. septembriks. „Migratsiooninähtusega seotud olukord Euroopa Liidust väljaspool ja selle sees on võtnud hiljuti enneolematud proportsioonid,“ teatas Luksemburg Reutersi vahendusel.

Saksamaa liidukantsler Angela Merkel kutsus Euroopa Liidu riike rohkem ära tegema.

„Kui Euroopal on solidaarsust ja me oleme üles näidanud solidaarsust ka teiste vastu, peame me solidaarsust üles näitama praegu,“ ütles Merkel Berliinis. „Kõik peab liikuma kiiresti.“

Luksemburg teatas, et kohtumisel keskendutakse osa migrantide kojusaatmisele ja inimkaubandusevastastele meetmetele.

Prantsusmaa välisminister Laurent Fabius süüdistas Ida-Euroopa riike, eeskätt Ungarit, kes ehitab piirile migrantidevastast tara, skandaalses poliitikas.

„Nad on äärmiselt karmid. Ungari on osa Euroopast, millel on väärtused, ning me ei austa neid väärtusi tarasid püstitades,“ ütles Fabius raadiojaamale Europe 1.

Suurbritannia siseminister Theresa May süüdistas aga Schengeni viisaruumi kriisi teravdamises ning nõudis karmimaid reegleid vabale liikumisele.

Mõned Euroopa valitsused kaaluvad muudatuste tegemist Schengeni reeglitesse, kuid Euroopa Komisjon ei pea seda vajalikuks.

Kriisi eesliinil oleva Itaalia peaminister Matteo Renzi ütles, et suurenev surnute arv sunnib Euroopa Liidu riike probleemiga tegelema.

„See võtab kuid, aga me saame ühtse Euroopa poliitika asüüli osas, mitte sama palju poliitikaid kui on riike,“ ütles Renzi.