Manchesterist Madridini on õhusoojus kogu nädala püsinud ebamugavalt ülalpool 30 kraadi, mitmel pool on jõutud ka üle 40 kraadiste temperatuurideni. Kuumus ja kuivus on mitmes riigis süüdanud ulatuslikke tulekahjusid, reedel võitlesid kurnatud tuletõrjujad leekidega Portugalis, Itaalias ja Prantsusmaal.

Hispaanias on kuumuse tagajärjel surnud 16 inimest, metsapõlengud on Prantsusmaal ja Portugalis nõudnud 20 ohvrit.

Tuli on Euroopa riikides hävitanud umbes 175.000 hektarit metsa, enamuse sellest Portugalis, kus kahju ulatub ametlikul hinnangul 925 miljoni euroni.

Kuumuse ja põua all kannatavad ka Euroopa põllumehed. Saksa Brandenburgi liidumaal võidakse kaotada kuni 80 protsenti viljasaagist, Prantsusmaal on palavuses lämbunud umbes miljon kana.

Tõusev veetemperatuur sundis Saksa võime sulgema ühe tuumaelektrijaama ja vähendama toodangut veel kahes jaamas.

Rumeenias ähvardavad Doonau jõel liiklust takistada kahe Teise maailmasõja aegsed laevavrakid, mis on vee alanedes pooleldi kuivale jäänud.

Pariisi katakombides ollakse sunnitud külastajate arvu piirama, sest 15-kraadise õhutemperatuuriga käikudesse pürib rohkem inimesi kui need mahutavad.

Kuumalaine on põhjustanud Lääne-Euroopa maamassiivi kohale pidama jäänud antitsüklon, mis vihmatoovaid madalrõhkkondi eemal hoiab ja Põhja-Aafrikast kuuma õhku põhja poole toob.