Eesti eesistumine võib Politico hinnangul olla pöördeline järgmistel põhjustel:

1. Riik on üks kõige digitaliseeritumaid Euroopas

Eesti on juba pikka aega andnud ülejäänud Euroopale digitaalset eeskuju. Politico mainib e-valimisi, kergesti kättesaadavat Wi-Fi-t, küberjulgeolekut ja suuresti paberivaba valitsemist. Politico usub, et Eesti tunneb poolehoidu paljude digitaalse ühisturu algatuste, sealhulgas e-valitsemise suhtes.

2. Euroopa Komisjoniga käiakse ühte sammu

Euroopa Komisjoni digitaalvaldkonna asepresident on aastatel 2005-2014 Eesti peaminister olnud Andrus Ansip, märgib Politico. Ansip on seisnud Euroopa Komisjoni kõige ambitsioonikamate ja liberaalsemate hulka kuuluvate ettepanekute eest digitaalküsimustes.

3. Progressiivne suhtumine

Eesti võiks Politico hinnangul olla tõhus vastukaal Prantsusmaa ja Saksamaa protektsionistlikumatele kalduvustele digitaalküsimustes, eriti autoriõiguse ja andmekaitse valdkondades.

4. Eesti juba valmistus

Eesti peab oma eesistumisplaane kiirendama ja valmistuma keerulisemaks päevakorraks, kuid riik juba valmistas oma infrastruktuuri ja mõtlemist ette.

5. See aitab bulgaarlasi

Eestlased on Politico hinnangul heas seisus bulgaarlaste ettevalmistamiseks. Bulgaaria on mõnedes digitaalküsimustes, näiteks interneti kättesaadavuses maapiirkondades ja tööjõu väljaõpetamises maha jäänud. „Ma ei muretse eestlaste pärast. Mind panevad muretsema bulgaarlased,“ ütles Euroopa Komisjoni allikas Politicole.