Ettepanek hõlmab pagulaste vastuvõtmist Euroopa Liidu riikidesse järgmise kahe aasta jooksul Euroopa Liidu ümberasustamisprogrammi raames, mis võeti kasutusele 2015. aasta rändekriisi ajal, vahendab AFP.

„Me peame avama reaalsed alternatiivid ohtlike korratute reiside ettevõtmisele,“ ütles Euroopa Liidu rändevolinik Dimitris Avramopoulos pressikonverentsil Brüsselis.

Euroopa Komisjon teatas oma avalduses, et soovitab Euroopa Liidu uut ümberasustamisskeemi, et tuua vähemalt 50 000 kõige haavatavamat isikut, kes vajavad rahvusvahelist kaitset, järgmise kahe aasta jooksul Euroopasse.

Euroopa Liit on väljaspool Euroopa Liitu asuvatest põgenikelaagritest juba ümber asustanud 23 000 inimest, eriti Türgist ja Jordaaniast, mis ujutati üle Süüria sõja eest põgenevate inimestega.

Ümberasustamine nendest piirkondadest jätkub, kuid suurenev fookus langeb Liibüale, Egiptusele, Nigerile, Sudaanile, Tšaadile ja Etioopiale, teatas Euroopa Komisjon.

„See aitab kaasa rändevoogude edasisele stabiliseerimisele Vahemere keskosa marsruudil,“ teatas komisjon.

Ümberasustamisprogramm on erinev Euroopa Liidu vastuseisu tekitanud pagulaskvootidest, mis puudutavad juba Itaaliasse või Kreekasse jõudnud sisserändajate liigutamist teistesse Euroopa Liidu riikidesse kohustuslike kvootide alusel.