„Ettepanek ei ole täiuslik, aga see kujutab endast tohutut sammu edasi, sest toob sisse solidaarsuspõhimõtte,“ ütles Euroopa Liidu välispoliitikajuht Federica Mogherini teisipäeval, vahendab AFP.

Mogherini lisas, et asüülitaotlejate ümberasustamise ettepaneku osas tuleb jõuda konsensusele, et siseministrid saaksid selle lihthäälteenamusega heaks kiita, kui nad 16. juunil Luxembourg'is kohtuvad.

Ülesanne on erakordselt keeruline, sest Suurbritannia, Ungari, Balti riigid, Tšehhi ja Poola on kohustuslike kvootide vastu.

Kolmapäeval Euroopa Liidu siseasjade voliniku Dimitris Avramopoulose esitletav ettepanek näeb ette, et migrandid jagatakse ära nelja kriteeriumi järgi: sisemajanduse kogutoodang, rahvaarv, tööpuudus ning riigis varem registreeritud asüülitaotlused.

Euroopa Liidu allikate teatel jagatakse liikmesriikide vahel ära veidi rohkem kui 40 000 inimest, peamiselt asüülitaotlejad Süüriast ja Eritreast. Ühe allika sõnul pole tagasiulatuv tegevus kunagi kõne all olnud.

Itaalia jäetakse üksi tegelema 80 000 migrandi ja asüülitaotlejaga, kes on sealsetesse vastuvõtukeskustesse majutatud.

Euroopa Komisjon soovitab kolmapäeval liikmesriikidele lisaks veel 20 000 peamiselt Süüria põgeniku asustamist oma territooriumidele järgmise kahe aasta jooksul.

Komisjon kavandab ka põgenike jagamise süsteemi, kuid vabatahtlikkuse alusel, sest välja pakutud kvoodid on paljude riikide jaoks liiga suured.