Avalduses nõutakse kõigi konstitutsioonikohtu seniste otsuste avaldamist ja elluviimist. See puudutab ka otsuseid, millega kohus kuulutas tänavu enda tööd reguleeriva seadusmuudatused põhiseadusvastaseks.

„Poola õigusriiki ähvardab süsteemne hädaoht, mis tuleb võimalikult kiiresti lahendada,“ märgiti komisjoni teatises.

Muu hulgas märkis komisjon, et konstitutsioonikohtu tagasiastunud esimehe asemele ei tohi uut juhti nimetada enne, kui kohtu tegevust reguleeriv seadus on viidud vastavusse põhiseadusega.

„Komisjon ei unusta seda probleemi ja jätkab dialoogis Poola võimudega lahenduste otsimist,“ ütles komisjoni asepresident Frans Timmermans. Ta lisas, et kui dialoog ei too tulemusi, võib komisjon astuda ka „teisi samme.“

Teatises öeldakse, et Poolale antakse komisjoni soovituse täitmiseks esialgu kaks kuud lisaaega. Kui selle aja jooksul pole rahuldavat reaktsiooni järgnenud, lubab komisjon kaaluda Euroopa liidu lepingu artikli 7 kohaldamist. Nimetatud artikli kohaselt võib komisjon teha Euroopa Ülemkogule ettepaneku euroliidu alusväärtuste vastu eksinud liikmesriigi karistamiseks, muuhulgas hääleõiguse äravõtmise teel.