Otsus põhineb ELi 27 liikmesriigi, Horvaatia, Norra, Islandi, Šveitsi ja Euroopa lennundusohutusameti (EASA) esindajatest koosneva lennuohutuskomitee üksmeelsel arvamusel. Uus nimekiri asendab novembris 2011 koostatud eelmise nimekirja ja sellega saab tutvuda komisjoni veebisaidil, teatas Euroopa Komisjon.

Transpordiküsimuste eest vastutav Euroopa Komisjoni asepresident Siim Kallas: „Komisjon teeb kõik selleks, et aidata oma naabritel suurendada tehnilist ja haldussuutlikkust ning leida lahendus kõikidele ohutusalastele probleemidele nii kiiresti ja tõhusalt kui võimalik. Seni aga tuleb eelkõige silmas pidada ohutust. Selles valdkonnas järeleandmisi teha ei tohi. Niipea kui saame teavet selle kohta, et lennuettevõtja ei järgi kas ELis või EList väljaspool ohutusstandardeid, peame ohutuse tagamiseks viivitamata tegutsema.”

Ajakohastatud musta nimekirja kohaselt on ELi keelatud lennata 21 riigi kõigil lennuettevõtjatel, mis tähendab kokku 279 firmat. Need riigid on Afganistan, Angola, Benin, Djibouti, Ekvatoriaal-Guinea, Filipiinid, Gabon (v.a kolm lennuettevõtjat, kelle tegevusele on kehtestatud piirangud ja tingimused), Indoneesia (v.a kuus lennuettevõtjat), Kasahstan (v.a üks lennuettevõtja, kelle tegevusele on kehtestatud piirangud ja tingimused), Kõrgõzstan, Kongo Demokraatlik Vabariik, Kongo Vabariik, Libeeria, Mauritaania, Mosambiik, Sambia, São Tomé ja Príncipe, Sierra Leone, Sudaan ja Svaasimaa.

Komisjon tunnustas Albaania, Aruba, Indoneesia, Liibüa, Pakistani ja Venemaa ohutusalase järelevalve eest vastutavate asutuste jõupingutusi tsiviillennundussüsteemi ümberkorraldamisel ning ohutustaseme parandamisel. Komisjon on valmis koostöös ICAO, ELi liikmesriikide ja Euroopa lennundusohutusametiga aktiivselt toetama nende riikide tsiviillennundussüsteemi reformimist.

Samuti on Euroopa Komisjon endiselt valmis igal võimalusel toetama rahvusvaheliste ohutusstandardite paremat järgimist ning seoses sellega on Euroopa lennundusohutusametile antud volitused viia eri riikide pädevate asutuste abistamiseks läbi tehnilise abi missioone.