Ühe kahtlusaluse asja uurib kohus edasi, sest tema puhul on mängus vaimse tervise küsimus, teatab BBC News.

Suurbritannia peaminister David Cameron teatas, et on uudisega väga rahul.

„On väga õige, et meil on korralik juriidiline protsess, kuigi mõnikord võib vihale ajada, kui kaua asjad aega võtavad,“ ütles Cameron.

Kohtu otsus on üks kõige tähtsamaid pärast 2001. aasta 11. septembri terroriakte, sest sellega tunnustatakse inimõigustest kinnipidamist USA kõige karmima režiimiga vanglates, mis muudab Suurbritannia jaoks lihtsamaks kahtlusaluste väljaandmise oma kõige lähedasemale liitlasele.

Teoreetiliselt võib otsuse veel edasi kaevata kohtu Suurde Kotta, kuid praktikas on väga vähesed asjad sinna jõudnud.

Euroopa kohtu väitel ei riku see inimõigusi, kui kahtlusaluseid hoitakse Colorado osariigis asuvas kõige karmima režiimiga föderaalvanglas ADX Florence üksikvangistuses. Selles vanglas istuvad tavaliselt terrorismis süüdimõistetud. Inimõigusi ei riku kohtu hinnangul ka tõenäoliselt määratavad eluaegsed vanglakaristused.

Ühe kahtlusaluse Haroon Aswati puhul ei andnud kohus veel väljasaatmiseks nõusolekut, sest soovitakse rohkem andmeid tema skisofreenia kohta ja selle kohta, kuidas seda väljasaatmise korral ravitakse.

Kohtu hinnangul on ADX Florence'i vangla mitmed tingimused ja teenused paremad kui paljudes Euroopa vanglates.

Abu Hamzat süüdistatakse seoses pantvangivõtmisega Jeemenis ning väidetava vandenõuga terrorilaagri asutamiseks USA-sse. Sama laagriga seoses süüdistatakse ka Haroon Aswati.

Babar Ahmadi ja Talha Ahsani süüdistatakse terrorismi toetamises Londonist hallatud veebilehe kaudu.

Ülejäänud kaks meest võtsid väidetavalt osa 1998. aasta pommiplahvatuste organiseerimisest USA saatkondade vastu Ida-Aafrikas.