Prantsuse jaemüüjad Auchan, Casino, Carrefour, Cora, Monoprix ja Picard teatasid pühapäeval külmutatud toiduainete tootja Finduse ja Prantsuse tootja Comigeli toodete lettidelt eemaldamisest.

Prantsusmaa jaekaubandusettevõtete liidu (FCD) avalduses seisis, et vastavad kaubad on lettidelt ära korjatud seoses toodete sisu mittevastavusega sisule.

Prantsusmaa lubas paari päeva jooksul teada anda juurdluse tulemustest, kuidas hobuseliha ikkagi veiseliha sisaldama pidanud toodetesse sattus.

Tarbijakaitseminister Benoit Hamoni sõnul on valitsusel võimalik juurdluse tulemusi avalikkusele selgitada kolmapäeval.

Briti parlamendisaadik, toiduohutuse järelevalve küsimustega tegelev Anne McIntosh läks isegi nii kaugele, et kutsus valitsust Euroopa Liidust (EL) imporditava liha sissevedu ajutiselt keelustama.

"Leian, et peaksime EL-ist imporditava liha sisseveo keelama seniks, kuni me oleme jõudnud probleemi allikani ja selgeks teinud, kas antud juhul oli tegemist pettusega," ütles ta rahvusringhäälingule BBC.

Suurbritannias on hobuselihaskandaal tekitanud palju paksu verd, sest hobuseliha söömist peetakse saareriigis tabuks. Briti võimude teatel uurivad nad ka seda, kas toodetest leitud hobuseliha sisaldab veterinaarset ravimit, mis võib olla inimestele ohtlik.

Prantsuse minister väljendas Londoni tegevuse üle pahameelt, nimetades Suurbritannia valitsuse nõuet ühenduse eelarvet kärpida EL-i toiduohutuse standardite ohustamiseks. "Britid naasevad Brüsselist, kus nad kaitsesid liberaalset eelarvet, mis kaldub vähendama järelevalvet toiduohutuse üle," märkis Hamon.

Suurbritannias, Prantsusmaal ja Rootsis on lettidelt eemaldatud mitmed külmutatud toiduained.

Findus algatas samuti uurimise ning teatas, et vahejuhtum ei ole inimlik eksitus. Skandaali keskmesse sattunud Prantsuse firma aga teatas, et annab rumeenlastest tarnijad kohtusse.

Briti võimud teatasid sel nädalal, et Finduse külmutatud veiselihalasanje sisaldas kuni 100-protsendiliselt hobuseliha ning hobuseliha leiti ka veiselihatoodetest Prantsusmaal ja Rootsis.

"See on vandenõu avalikkuse vastu. Sellise toote müümine veiselihana ning sellesse suure koguse hobuseliha lisamine on kuritegu," ütles Briti keskkonna-, toiduohutuse ja maaeluküsimuste minister Owen Patterson laupäevasel kriisinõupidamisel.

Finduse veiselihalasanje ja veel kaks toodet, mida müüs üle-euroopaline kauplustekett Aldi, sisaldasid kontrollimisel kuni 100 protsenti hobuseliha.

Tooted valmistas Prantsuse firma Comigel, mis kasutas samuti Prantsusmaal baseeruva lihatöötlusfirma Spanghero tarnitud liha.

Spanghero teatas omakorda, et on saanud liha Rumeeniast Küprose kaudu. Nüüdseks on selgunud, et keeruline varustusahel ulatub Küproselt Hollandi kaudu Rumeenia tapamajadeni.

Rumeenia põllumajandusministeerium teatas laupäeval uurimise algatamisest Prantsusmaale tarnitud liha suhtes.

"Kui selgub, et liha tuli Rumeeniast ning et seadust on rikutud, karistatakse süüdlasi," lubas ministeerium avalduses, lisades, et liha päritolu tuleb siiski tõestada.

Findus teatas Londonis laupäeval, et hobuseliha sisaldanud tooted võisid Suurbritannias müügil olla juba alates 2012. aasta augustist.

Lasanjeskandaal järgnes hobuseliha sisaldanud veiseburgerite avastamisele eelmisel kuul Suurbritannias ja Iirimaal.