Veel reedel tuli sõjaväel Kesk- ja Lääne-Inglismaal aidata arstidel ja haiglate personalil tööle jõuda ning politseinikel inimesi lumevangist päästa, vahendab ajakirja Time uudisteportaal.

„Elajas idast“, nagu külmalainet nimetati, põhjustas lennukaose, kui erakordselt külma ilma ja tiheda lumesaju tõttu tuli tühistada mitutuhat Inglismaalt, Iirimaalt ja Šveitsist väljuvat lennureisi. Rongiliikluski seiskus mitmel pool üle Euroopa. Tuhandetel autojuhtidel tuli aga käreda külmaga oodata tunde päästmist tuisustelt maanteedelt.

Transpordiminister Chris Grayling ütles reedel, et tegemist on täiesti erakordse ilmaga, millesarnasega tuleb brittidel silmitsi seista „äärmiselt harva“.

Ida-Iirimaal tuli maha „enam kui meeter valget ollust, mistõttu seiskus elu ka ümber miljoni elanikuga Dublini: ühistransport lõpetas töö ja inimestel soovitati tungivalt kodudes püsida. Tiheda liiklusega Dublini lennujaam suleti täielikult kuni laupäevani.

Arktiline pakane andis tunda ka Amsterdamis, kus külma ilma tõttu jäätusid kanalid üle kogu pealinna. Ajaloolise Prinsemgrachti kanali jää oli nii paks, et inimestel oli võimalik selle peal uisutada, ja sajad inimesed ka kasutasid seda üha harvemini esinevat võimalust.

Üle Euroopa on külmalaine nõudnud juba kümnete inimeste elu. Täna hommikul andis uudisteagentuur AFP teada, et ohvrite arv tõusis veelgi, ulatudes juba 60-ni.