“Valida on sõltumatu euroopaliku Euroopa ja Ameerika mõju all oleva Euroopa vahel,” ütles prantslasest volinik Michel Barnier usutluses Reutersile sel nädalal tööd alustava Euroopa tulevikukonvendi avaistungi eel.

“See ei ole mõeldud kriitikana Ühendriikide aadressil, aga meil tuleb ise oma nõrkustele mõelda,” lisas ta ilmse sooviga hajutada arvamust, et avaldus on ajendatud prantslaste tavapärasest Ameerika-vastasusest.

Prantsuse presidendile Jacques Chiacile lähedal seisva Barnier’ sõnul seisab aastaks kavandatud konvendi ees küsimus, kas Euroopa soovib olla üksnes regionaalvõim või oluline otsustaja ülemaailmses poliitikas.

Neljapäeval tööd alustav konvent toob kokku liikmes- ja kandidaatriikide esindajad, Euroopa Parlamendi ning Euroopa Komisjoni liikmed, et arutada EL reformimist 21. sajandi vajadustest lähtuvalt.

“On reaalne ja soovitatav, et konvendi lõppettepanek oleks konstitutsioonilepe,” ütles Barnier ja selgitas, et selles dokumendis peaksid olema kirjas EL-i ambitsioonid, väärtused, ühis- ja kogukonnapoliitika ja kodanikeõigused ning see peaks määratlema, millised institutsioonid ja meetodid on nende saavutamiseks vajalikud.

Konvendis tuleb arutusele, kuidas muuta EL-i ühist välis- ja julgeolekupoliitikat ning kaitsevõimet praegusest efektiivsemaks.

Barnier’ sõnul näitavad küsitlused, et suurem enamus eurooplastest leiab, et blokk peaks etendama maailmas olulisemat rolli. Sellel seisukohal on ka need riigid, mis suhtuvad ebalusega mitmetesse Euroopa integratsiooni aspektidesse.