Euroopa Keskpanga (ECB) presidendile Jean-Claude Trichet’le saabus esmaspäeval Frankfurti arvatav kirjapomm, teatas politsei. Kaks päeva varem oli pakk plahvatanud Euroopa Komisjoni esimehe Romano Prodi käes. Ohtlik pakk oli saadetud tema Bologna koju.

EL-i politseiagentuuri Europol peakorteris Haagis tuli esmaspäeval lagedale veel üks arvatav kirjapomm. Selle avastas personal ja pomm tehti kahjutuks, enne kui see plahvatada jõudis.

Ebamäärane juhtlõng saadi Trichet’le adresseeritud pommikirjaga, mis oli posti pandud Bolognas, kus elab Prodi.

Kiri avastati Frankfurdis asuva Euroopa Keskpanga peakorteri postiruumis ennelõunal ja anti üle politseile.

Trichet’ni kiri ei jõudnudki ja ECB keeldus ütlemast, kus president kirja saabumise hetkel viibis.

Hesseni liidumaa politsei on kirja sisu lubanud teatavaks teha teisipäeval.

Üks Frankfurdi allikas aga ütles juba esmaspäeval Reutersile, et ümbrik sisaldas lõhkeainepulbrit ja traate, mis viitab isetehtud pommile.

Pommipakid hakkasid saabuma kogu maailmas suurenenud julgeolekuohu olukorras. USA ametnikud hoiatasid detsembri algul pühadega suureneva terroriohu eest.

Seni pole aga miski viidanud, et EL-i tippametnikele läkitatud kirjapommid on seotud mõne terrorirühmituse või islamisissidega. Varasematel kordadel on kirja- ja pakipommide saatjaiks olnud eraisikud.

Näiteks selgus 1990. aastatel Austriat vallanud ja Viini linnapeal sõrmedest ilma jätnud kirjapommilaine järel, et tegu oli ühe mehe kätetööga. Esialgu kahtlustas politsei neonatslikke rühmitusi.

USA-s kimbutas 17 aastat pommidega inimesi Harvardi haridusega matemaatik Theodore Kaczynski, keda hakati nimetama Unabomberiks. 1998. aastal võttis ta omaks kolme inimeste tapmise ja 23 vigastamise.