Baltimore'i prokuratuuri hinnangul oli Gray vahistamine ebaseaduslik ja temaga võimude käes juhtunu mõrv, mistõttu teatas linna prokurör Marilyn Mosby reedel kuue politseiniku vahistamist, kirjutab ajaleht Washington Post.

Kuue politseiniku, kellest kolm on valge- ja kolm mustanahalist, esindaja leiab, et prokurör Mosby tegi oma tööd ekslikult ja kiirustades. Tema sõnul pole Gray surmal politseinike tegutsemisega mingit pistmist. „Politseinike tegevus või tegevusetus ei mänginud tema surma juures mingit rolli,“ lisas advokaat.

Prokuratuur süüdistab 6 politseinikku aga tapmises, kuna neile teadaolevalt sai Gray surmavad vigastused mitte nõuetekohaselt turvavööga kinnitatuna politseibussis.

Prokurör süüdistab 45aastast mustanahalist korravalvurit Caesar Goodsonit teise astme mõrvas, kallaletungis ja volituste rikkumises, politseinikku William Porterit, Edward Nerot, Garrett Millerit, seersant Alicia White'i ning leitnant Brian Rice'i tahtmatus tapmises.

Ülevalt vasakult: Caesar Goodson, Edward Nero, Garrett Miller; Alt vasakult: William Porter, Brian Rice, Alicia White

Mis juhtus Freddie Grayga?

Politsei teatel kõndis 25-aastane noormees 12. aprillil mööda tänavat, kuid politseipatrulli märgates tormas minema. Kohtudokumendis on kirjas, et ta põgenes provotseerimata, kui märkas politseinikke, ning vahistati jõudu kasutamata.

Pealtnägija tehtud osalisest mobiilivideost on näha, kuidas politseinikud viivad lõdva kehaga Gray kohale kutsutud politseiauto juurde, kuid pole selge, kas ta lasi end meelega lõdvaks, et viimist raskendada, või oli vigastatud.

Autos pandi tal käed ja jalad raudu. Korraga hakkas Gray arstiabi paluma ning kaebas, et ei saa hingata. Ta viidi kiirabisse ja jõudis sinna kriitilises seisus.

Gray suri 19. aprillil haiglas tõsise vigastuse tagajärjel.  Surma põhjustas selgrootrauma, mille ta oli saanud siis, kui politseinikud teda kinni pidasid, või kohe pärast seda.