Hispaania terviseministeeriumi sõnu diagnoosis Kataloonia haigla viiruse naisel, kes oli hiljuti reisinud Lõuna-Ameerikasse Kolumbiasse, vahendab Iltalehti. Naine on lapseootuses oma teisel trimestril.

Hispaanias diagnoositi viirus veel lisaks kuuel teisel inimesel: kahel samuti Kataloonias, kahel Castile ja Leoni piirkondades, ühel Murcias ja ühel riigi pealinnas Madridis.

Ministeerium ei teatanud konkreetseid detaile naise tervise ega lapse oma kohta, kuid ütles kõigi juhtumite kohta, et "kõik on hea tervise juures" vahendab BBC.

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) arutas esmaspäeval erakorralisel kohtumisel Zika viiruse plahvatuslikku levikut ning otsustas kuulutada välja ülemaailmse hädaolukorra. Otsusega on Zika-viirus kuulutatud võrdväärselt ohtlikuks näiteks Lääne-Aafrikat laastanud Ebola-viirusega.

WHO hinnangul on Zika-viirus praegu levimas rohkem kui 20 piirkonna riigis ning sellega on nakatunud tõenäoliselt miljoneid inimesi.

Zika-viirus on ohtlik väidetavalt seetõttu, et see võib ema kõhus oleva lapse aju arengut tõsiselt pidurdada ehk tekitada mikrotsefaaliana tuntud arenguhäiret. Brasiilias on viimasel ajal sündinud tuhandeid alaarenenud ajuga beebisid.

Samas pole seda seost veel suudetud teaduslikult ja kindlalt tõestada.

Peamiselt kannavad viirust edasi troopikas elavad sääsed. Võimalik on ka see, et Zika-viirus levib inimeselt inimesele sugulisel teel (viirused võivad püsida mehe seemnevedelikus kuni 28 päeva pärast paranemist) või nakatunud doonorilt vireemia perioodil võetud vere kaudu.

Eesti terviseamet teatas, et Zika-viirusnakkus on endeemiliselt levinud Aafrikas, Kagu-Aasias ja Okeaanias. Alates aprillist 2014 on täheldatud Zika-viirusnakkuse epideemilist levikut Kesk- ja Lõuna-Ameerikas.