Raketisüsteemi vedav laev "Ambal" liigub Läänemerel ja on reedel jõudmas Kaliningradi, vahendab ERR julgeolekuküsimustest hästiinformeeritud allikat.

Kaitseminister Hannes Hanso vastas ERRi portaali küsimusele raketisüsteemi transportimise kohta, et sellistele küsimustele vastamiseks on omad infokanalid. "Aga tõsi ta on, et meil on põhjust nii õhus kui vees kui igal pool mujal väga aktiivselt silmi lahti hoida," nentis Hanso.

Seda, kas hiljutised Eesti ja Soome õhuruumi rikkumised võiksid asjaga seotud olla, kommenteeris kaitseminister sõnadega: "Ei saa välistada, seda saan öelda."

Iskander-M on ballistiline raketisüsteem, mis on suuteline suure täpsusega tabama strateegilisi sihtmärke kuni 500-700 kilomeetri kaugusel.

Aastatel 2010–2011 relvastati Iskanderitega ümber Peipsi järve naabruses Luugas asuv 26. raketibrigaad (kokku 12 laskealust). Mõnedel andmetel võeti aastatel 2012–2013 Iskanderid suure tõenäosusega Kaliningradis paikneva 152. raketibrigaadi relvastusse (samuti 12 laskealust), kuid ametliku info kohaselt neid seal püsivalt ei ole.

Kui Iskanderid asuksid Kaliningradi oblastis, siis annaksid need Vene relvajõududele suutlikkuse tabada pea kõiki strateegilisi objekte – lennuvälju, sadamaid, raudteesõlmi, juhtimiskeskuseid – Lõuna-Poolast kuni Kesk-Soomeni.