Türgi on osa USA juhitud Islamiriigi-vastasest koalitsioonist, kuid peab Süüria kurdide sõjalist organisatsiooni YPG-d ja selle poliitilist tiiba PYD-d seotuks kurdi võitlejatega, kes on kolm aastakümmet Türgi vastu võidelnud, vahendab Reuters.

„Kui te arvate, et suudate Daeshile lõpu peale teha koos YPG ja PYD-ga, siis te ei suuda, sest need on samuti terrorirühmitused,“ ütles Erdoğan. „Kolm päeva tagasi viskas Ameerika neile terrorirühmitustele Kobanisse kaks lennukitäit relvi.“

Erdoğan ütles, et tõstatas selle küsimuse kolmapäeval kohtumisel USA asepresidendi Joe Bideniga, kes aga Erdoğani sõnul ei teadnud sellest midagi.

USA, kes peab YPG-d tähtsaks strateegiliseks partneriks võitluses Islamiriigi vastu, viskas rühmitusele õhust relvi peamiselt kurdi elanikkonnaga Kobanisse 2014. aastal. Erdoğani väitel hõivasid pooled neist relvadest Islamiriigi võitlejad.

Erdoğani pressiesindaja İbrahim Kalın välistas neljapäeval võimaluse, et Türgi ühineks koalitsioonivägede operatsiooniga Islamiriigi vastu selle kantsis Raqqas, kui YPG kurdi võitlejad sellest samuti osa võtavad.