Erdogani sõnul on lisameetmed vajalikud, et kaitsta Türgi demokraatiat. Samuti kritiseeris Türgi presindent lääneriike, kes on süüdistanud tema valitsust võimu kuritavitamises vihjates laiaulatuslikule vallandamis- ja arreteerimislainele peale laupäevast riigipöördekatset.

"Eesmärk on võtta kiiresti ja tõhusalt kõik vajalikud sammud, et kõrvaldada oht demokraatiale, õigusriigile, inimeste õigustele ja vabadusele," ütles Erdogan oma pöördumises televisiooni vahendusel.

"Kasutuselolevad meetmed ei ole kuidagi vastuolus demokraatia, õiguste ja vabaduse põhimõtetega," lisas ta. "Vastupidi, selle eesmärk on kindlustada ja tugevdada neid."

"Euroopal ei ole õigust kritiseerida otsust eriolukorra pikendamisest," ütles Erdogan viidates sellele, et mõned Euroopa riigid on samuti võtnud vastu erakorralisi meetmeid näiteks pärast terrorirünnakuid.

Kolmapäevases teleintervjuus ütles Erdogan, et ta kahtlustab välisriikide osalemist riigipöördekatses, kuigi ta keeldus kommenteerimast oma kahtlust ja seda, kelle pihta kommentaar suunatud oli ehk, milliste riikide valitsused võisid soovida tema võimu kukutamist.