Veetase Poola jõgedes on viimastel päevadel lõputute paduvihmade tõttu hakanud järsult tõusma, teatab RIA Novosti.

Auschwitz-Birkenau esindaja Bartosz Bartyzel ütles agentuurile, et intensiivsete vihamade tõttu otsustati muuseumi territoorium ajutiselt sulgeda, kuna see asub võimaliku üleujutuse piirkonnas.

„Praegusel hetkel toimub keldrites ja muuseumihoone esimestel korrustel asuvate väärtuslike esemete ja arhiivide siseevakuatsioon," ütles Bartyzel.

Krakówist 70 kilomeetri kaugusel Lõuna-Poolas asuv Auschwitz-Birkenau koonduslaagrite kompleks oli aastatel 1940-1945 Kolmanda Reichi suurimaks omasuguste seas.

Laager loodi SSi juhi reichsführer Heinrich Himmleri käsul ning sinna hakkasid alates juunist 1940 saabuma rongid ülekoormatud vanglatest Saksa poliitvangidega ja poolakatega. Hiljem lisandusid neile ka juudid. Augustiks 1944 tõusis vangide arv 100 000ni.

Laager vabastati 27. jaanuaril pealetungivate Nõukogude vägede poolt. Sel päeval mälestatakse holokausti ohvreid, keda oli väidetavalt kuus miljonit. Venemaa mäleastab sel päeval ka Leningradi blokaadi ohvreid (kokku eri andmetel 300 000 kuni 1,5 miljonit).

Jubedad Poola üleujutused