Kohtunikud otsustasid, et Mihhailovile tuleb määrata kõrgeim karistusmäär – eluaegne vanglakaristus, teatab Leedu Delfi.

Kohus arvestas otsuse tegemisel kuriteo raskusastet ja süüaluse isiksust. Kõrgeimat karistusmäära nõudsid ka prokurörid. Otsuse võib 20 päeva jooksul edasi kaevata Leedu apellatsioonikohtusse.

Kohus tegi kindlaks, et Riia OMON-is töötanud Mihhailov, kes tegutses grupis, mille organiseeris OMON-i komandör Tšeslav Mlõnik koos teiste Riia OMON-laste Andrei Laktionovi ja Aleksandr Rõžoviga, tappis Leedu piirivalvurid.

Laskudega tapeti Medininkais töötanud Vilniuse tolli inspektorid Antanas Musteikis, Stanislovas Orlavičius ja Ričardas Rabavičius, maanteepolitsei politseinikud Algirdas Kazlauskas ja Juozas Janonis ning kiirreageerimisüksuse Aras politseinikud Mindaugas Balavakas ja Algimantas Juozakas.

Rünnakus jäi ellu ainult Vilniuse tolli inspektor Tomas Šernas.

Mlõnik valis kuriteo toimepanijad välja 1991. aasta 30. juulil kell 21-23 ja nendeks osutusid Laktionov, Rõžov ja Mihhailov, kellele tehti ülesandeks tappa Medininkai piiripunktis töötanud piirivalvurid.

Prokuröride sõnul olid väljavalitud nõus käsu täitma.

Prokuröri sõnul murdsid Laktionov ja Rõžov tulirelvaga ähvardades Medininkai piiripunkti soojakus ja selle kõrval olnud piirivalvurite vastupanu.

Mihhailov, Laktionov ja Rõžov ajasid piirivalvurid soojakusse, kus toimus 13 lasku kahest Kalašnikovi automaadist kaliibriga 7,62 millimeetrit.

Order Mihhailovi arreteerimiseks anti välja 30. oktoobril 2007. Sama aasta 28. novembril vahistati Mihhailov Lätis ning 2008. aasta 28. jaanuaril anti ta kohtupidamiseks Leedule välja.

Mihhailov on varem kahel korral süüdi mõistetud Lätis, kuni vahistamiseni töötas ta bussijuhina.

Ülejäänud Medininkai veresaunas süüdistatavad elavad Venemaal, mille võimud neid Leedule välja ei anna. Leedu peaprokuratuur lubab teha kõik, et nad mõistetaks süüdi tagaselja.