Sajaliikmelises parlamendis toetas Emsise paremtsentristlikku koalitsioonivalitsust 56 ja vastu oli 33 seadusandjat. Hääletuses osales 89 saadikut.

Emsise vähemuskoalitsiooni kuuluvad lisaks tema Talurahva ja Roheliste Liidule ka konservatiivne Rahvaerakond ning kristlik-demokraatlik Esimene Partei.

Uuel valitsusel jääb parlamendienamusest puudu neli kohta.

Einars Repše juhitud paremtsentristlik valitsus lagunes veebruaris koalitsioonipartnerite omavaheliste tülide tõttu ning paiskas Läti NATO ja Euroopa Liiduga ühinemise eel kaosesse.

President Vaira Vike-Freiberga ärgitas küll riigi kõiki viit paremparteid ühinema ja tugevat enamuskoalitsiooni moodustama, kuid lahkhelid osutusid liiga sügavaiks.

Nii ei jäänud Vike-Freibergal üle muud, kui valida kompromisskandidaadiks leebe olemisega endine keskkonnaminister Emsis.

Euroopa esimene roheline peaminister Emsis saavutas oma valitsusele toetuse tänu ühe vasakpartei toetusele. Repše Uus Aeg ja üks endine koalitsioonipartner hääletasid uue valitsuse vastu, mis tõotab Emsisele edaspidi suuri raskusi.

Mõnede analüütikute hinnangul on kolmikkoalitsiooni peaülesandeks päästa Läti häbist, mille tooks ilma valitsuseta NATO-sse ja EL-i astumine, sest poleks ministreid, keda tseremooniatele saata. Valitsus võib kukkuda juba sügisel, esimese EL-iga liitumisele järgneva suurema probleemi kerkides, ennustavad analüütikud.

Repše Uus Aeg võitis 2002. aasta parlamendivalimised lubadusega juurida välja korruptsioon ja juhtimisvead. Tema autoritaarne juhtimisstiil ei olnud aga vastuvõetav kolmele koalitsioonipartnerile ja viis sisevõitluseni valitsuses.

Uues valitsuses on ka üks Repše Uue Aja liige, kaks kohta — transpordi- ja tervishoiuministri oma — on veel välja jagamata.

Eelmise valitsuse tagasiastumise põhjustanud Ainars Šlesers Esimesest Parteist saab asepeaministriks ka uues valitsuses.

Uus välisminister on Rihards Piks Rahvaparteist, kes juhtis seni seimi väliskomisjoni ja esindas lätit EL-i põhiseaduse kõnelustel.

Tema parteikaaslased Atis Slakteris, endine põllumajandusminister, ja Oskars Spurdzinš on uues valitsuses vastavalt kaitse- ja rahandusminister.

Emsis (52) on 14 aastat kuulunud roheliste parteisse ja on praegu selle kaasesimees. Ta on töötanud kolm ametiaega parlamendisaadikuna.

Vastne peaminister on sündinud Põhja-Lätis ning töötanud pikka aega valitsusvälistes organisatsioonides, kaitstes mere- ja rannaloodust.