Arvatakse, et tegemist on esimese korraga, kui Benedictus on avalikult eitanud isiklikku vastutust kuritarvitamiste varjamises. Mõnede kriitikute sõnul pidi ta teadma jõupingutustest pedofiilpreestrite kaitsmiseks, vahendab BBC News.

Benedictuse kiri matemaatikaprofessor Piergiorgio Odifreddile avaldati Itaalia ajalehes La Repubblica emeriitpaavsti loal.

Benedictus eitas surve avaldamist pedofiilpreestrite tegevuse uurimisele.

Tunnistades laste kuritarvitamise jubedust, kinnitas endine paavst aga, et preestritel ei ole suuremat kalduvust pedofiiliale kui kõigil teistel inimestel.

„Ma ei ole kunagi püüdnud neid asju varjata. Et kurjuse jõud tungib nii sügavale usu sisemaailma, on meie jaoks kannatuste allikas,“ kirjutas Benedictus. „Ühelt poolt peame me leppima selle kannatusega ja teisalt peame me samal ajal tegema kõik võimaliku, et sellised juhtumid ei korduks. Ei ole ka mingi trööst teada, et sotsioloogiliste uuringute järgi ei ole nendes kuritegudes süüdi olevate preestrite protsent suurem kui teistes võrreldavates erialakategooriates. Igal juhul ei tohi kangekaelselt näidata seda hälvet nii, nagu ta oleks katoliiklusele eriomane jõle omadus.“

Benedictuse kiri on otsene vastus professor Odifreddi 2011. aastal ilmunud raamatule „Kallis paavst, ma kirjutan teile“, mis omakorda oli vastus Benedictuse raamatule „Sissejuhatus kristlusesse“.

Benedictus vastas ka mitmetele teistele Odifreddi kriitilistele kommentaaridele, sealhulgas küsimusele, kas teoloogiat võib pidada teaduseks, ning mida on teada Jeesusest kui ajaloolisest isikust.

Odifreddi ütles, et tunnustab dialoogi tooni, ning kuigi tema ja Benedictus võivad olla eriarvamustel pea kõige kohta, on neil siiski üks ühine eesmärk: otsida tõde suure T-ga.