Rahvusvaheline migratsiooniorganisatsioon (IOM) ja heategevusorganisatsioon Save the Children (Päästke Lapsed) teatasid, et Itaalia lõunatippu Reggio Calabriasse saabus teisipäeva hommikul 144-150 ellujäänut, vahendab AFP.

„Sellel laevahukul, mis leidis aset 24 tundi pärast Liibüa rannikult lahkumist, oli 400 ohvrit,“ teatas Save the Children ellujäänutele viidates, lisades, et ohvrite hulgas oli mitmeid noori mehi, ilmselt alaealisi, ning päästetute hulgas lapsi.

IOM-i esindaja Itaalias Flavio Di Giacomo ütles AFP-le, et mitmed ellujäänud rääkisid tema organisatsioonile, et laeva pardal oli 500-550 inimest, kui see põhja läks.

Esialgne uurimine viitab sellele, et laev võis ümber minna siis, kui sellel olnud inimesed hakkasid liikuma pärast Itaalia päästemeeskonna nägemist.

Itaalia võimude teatel päästeti reedest kuni esmaspäevani merelt umbes 8500 migranti. Itaalias küsitakse, kas neil on kohustus kõik uued saabujad majutada.

Viimase aja hea ilm Vahemerel on toonud kaas Itaaliasse pääseda üritavate paadipõgenike arvu suurenemise. Samuti aitab sellele kaasa üha vägivaldsem ja kaootilisem olukord Liibüas, mis on peamine koht, kust reisi Euroopasse alustatakse.

Itaalia võimude teatel on 2015. aastal riiki saabunud üle 15 000 migrandi. Eelmisel aastal saabus ainuüksi aprillis 15 000 ning juunist kuni septembrini igas kuus keskmiselt 25 000.

Itaalia siseminister on andnud regioonide prefektidele korralduse leida hädapärane majutus 6500 migrandile. Opositsioon väidab, et immigrantide päästmine julgustab teisi ohtlikku merereisi ette võtma.

Suvi on saabumas ja Euroopa Liidu piiriagentuuri Frontex andmetel ootab Liibüas üle 500 000 inimese Euroopasse pääsemist. Abiorganisatsioonid hoiatavad, et Rooma ei ole valmis saabujate järgmise lainega tegelema.

Kreeka teatas teisipäeval, et kavatseb luua vastuvõtukeskused mandriosas, et tegelda oma saartele saabuva mingrantidevooluga.

Otsus tehti peaminister Alexis Tsiprase juhitud valitsuse eriistungil pärast enam kui 700 migrandi ja põgeniku, enamasti süürlaste ja aafriklaste saabumist Kreekasse reedest kuni teisipäevani.

Inimeste üle mere vedamine on tulus äri. Veebruaris Vahemerel päästetud põgenikud ja migrandid ütlesid, et maksid Euroopasse pääsemise eest 500-1000 dollarit.