Taaspuhkenud lahingud valitsuse ja mässuliste vahel tõid kaasa Prantsuse rahuvalvajate sekkumise ja välismaalaste põgenemise riigist, teatab CNN.

ÜRO resolutsiooni eestvedaja oligi Elevandiluuranniku endine koloniaalvõim Prantsusmaa. Ettepanekut toetasid ka Euroopa Liit ja Aafrika Liit. Embargo jõustub kohe.

Prantsuse välisministeeriumi sõnul on üle 5000 eurooplase repatrieeritud alates 10. novembrist. Veel 10 000 aafriklast on põgenenud naaberriikidesse.

Prantsuse väed moodustavad suurema osa rahuvalvejõust, mis pidi tagama vaherahu kristliku lõuna ja muhameedliku põhja osa vahel. 2002. aastal üritasid põhja jõud kukutada valitsust ning sellele järgnes kodusõda.

Elevandiluuranniku valitsus peab embargot ebaõiglaseks ning väidab, et valitsus vajab relvi, et tagada oma kodanike turvalisus ning riigi terviklikus.

Riigi valitsus rikkus ise vaherahu, rünnates neljandal novembril mässuliste positsioone ning pommitas kogemata ka prantslasi. Üheksa prantslast sai surma ning kättemaksuks hävitasid prantslased riigi õhujõud.

Selle järgnesid massirahutused pealinnas. Protestijad väitsid, et prantslased tahavad kukutada ametlikku presidenti Laurent Gbagbo.

Elevandiluuranniku langemine tagasi kodusõtta võib põhjustada ränki tagajärgi niigi ebastabiilsele regioonile, naabruses asuvad samuti kodusõjast räsitud Libeeria ja Sierra Leone.