Euroopa Liidu välisministrid teatasid esmaspäeval Brüsselis, et Venemaale võidakse anda viisavabaduse kehtestamise tegevuskava 31. mail Doni-äärses Rostovis toimuval Euroopa Liidu-Venemaa plaanilisel tippkohtumisel, teatab EUobserver.

Tegevuskava sisaldab rida reforme, mille Venemaa peab läbi viima. Nende hulgas on biomeetriliste passide kasutuselevõtt, andmekaitseseaduste vastuvõtmine ja piiride valvamise tõhustamine. Euroopa Liit ei ole kohustatud mingiks teatud kuupäevaks viisanõudeid tühistama, kuid kui kriteeriumid on täidetud, on Euroopa Liit kohustatud sellele reageerima.

Poola välisminister Radosław Sikorski ütles, et Euroopa Liit ei tohiks viisavabadusest ilma jätta ka kuut endist Nõukogude Liidu vabariiki, mis osalevad idapartnerluse programmis. Need on Armeenia, Aserbaidžaan, Valgevene, Gruusia, Moldova ja Ukraina.

Reisimise lihtsustamine mõjutab suurest tavakodanike suhtumist Euroopa Liitu ja nende valmisolekut viia läbi Euroopa Liidule lähenemiseks vajalikke reforme nendes riikides.

14 riigi esindajad, kes nimetavad end Ukraina sõpradeks — Tšehhi, Eesti, Soome, Prantsusmaa, Saksamaa, Ungari, Läti, Leedu, Poola, Rumeenia, Slovakkia, Hispaania, Rootsi ja Suurbritannia — kohtusid Ukraina välisministri Kostjantõn Grõštšenkoga esmaspäeva hommikul Brüsseli Poola saatkonnas.

Sikorski sõnul lubas Grõštšenko, et Ukraina ei astu Venemaaga tolliliitu ega tunnusta Lõuna-Osseetia ja Abhaasia iseseisvust.