Euroopa Liidu eesistuja Herman Van Rompuy ütles oma avalduses, et uute sanktsioonide jõustamisest teatatakse ELi teatajas mõne päeva pärast. "See jätab aega relvarahu ja rahuplaani täitmise jälgimiseks," vahendas Reuters.

"Sõltuvalt olukorrast kohapeal on EL valmis heaks kiidetud sanktsioonid tervenisti või osaliselt üle vaatama," ütles Van Rompuy.

ELi liikmesmaad pidid andma sanktsioonidele oma nõusoleku täna hommikuks, kuid mitmed riigid viivitasid sellega, vahendab ERR Uudised.

Euroopa Liidu uued sanktsioonid suurendavad Vene firmade arvu, millel piiratakse rahalaenamisvõimalusi Euroopa Liidu kapitaliturgudelt. Nende hulgas on kolm suurt riiklikku naftafirmat. Enam kui 30-päevase tähtajaga laenude võtmine keelatakse Gazpromneftile, Transneftile ja Rosneftile, teatab Wall Street Journal.

Viiele Venemaa riiklikule pangale, mille hulgas on Sberbank ja VTB, millele on juulikuiste sanktsioonide järgi juba keelatud pikemad kui 90-päevased laenud, langetatakse tähtaeg samuti 30 päevale.

Euroopa Liidu kapitaliturgudelt raha laenamist piiratakse ka kolmel Venemaa sõjatööstusettevõttel. Need on Oboronprom, United Aircraft Corporation ja Uralvagonzavod.

Samuti piiratakse uute lepingute sõlmimist naftaotsingute ja -tootmisega seotud teenuste kohta süvameres ja Arktikas või põlevkiviõli projektidega seoses.

Piiratakse ka kahe kasutusvõimalusega (tsiviil ja sõjaline) tehnoloogiate müüki Euroopa Liidust üheksale Vene firmale, mis teenindavad Venemaa relvajõude.
Euroopa Liidu riigijuhid teatasid eelmisel nädalal, et uusi meetmeid ei pruugita kehtestada, kui on selged tõendid, et Moskva aitab kaasa tõelise poltiitilise lahenduse leidmisele Ukrainas.