Euroopa Liidu 27 riigijuhti andsid reedel järele Saksamaa nõudmistele teha väiksesi muudatusi Euroopa Liidu aluseks olevasse Lissaboni leppesse, et vältida potentsiaalseid võlakriise, teatab Deutsche Welle.

Kokkuleppele jõuti reede varahommikul pärast seitse tundi kestnud pingelisi läbirääkimisi. Saksamaa liidukantsler Angela Merkel nimetas diskussiooni põhjalikuks ja keeruliseks, teiste osavõtjate sõnul oli see tuline ja emotsionaalne.

„Me võtsime täna vastu olulised otsused eurotsooni tugevdamiseks,” ütles Euroopa Liidu nõukogu president Herman Van Rompuy pressikonverentsil. „Me pakume välja jõulise ja usutava kriisireguleerimismehhanismi, et kindlustada eurotsooni kui terviku rahanduslik stabiilsus.”

Van Rompuy’le tehti ülesandeks Lissaboni leppe potentsiaalsete muudatuste ettevalmistamine detsembris toimuvaks Euroopa Liidu järgmiseks tippkohtumiseks.

Euroopa suurima majandusega riik Saksamaa nõudis eelarvepuudujäägi piirangu ületanud eurotsooni riikide karmimat karistamist.

Merkel ja Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy kutsusid üles eelarvereeglitest mitte kinni pidavatelt riikidelt hääleõigust ära võtma. Mitmed väiksemad riigid on aga selle vastu.

Lissaboni lepingu muutmine võib aga muutuda liikmesriikide valitsuste jaoks poliitiliseks õudusunenäoks. Lissaboni leppe enda heaks kiitmine ja jõustamine võttis 10 aastat.

„Paljud riigid ei soovi lepingu suuremahulist reformimist ja seetõttu üritame me teha väga piiratud muudatusi, mis oleksid riikidele vastuvõetavad ilma referendumeid korraldamata,” ütles Rootsi peaminister Fredrik Reinfeldt.