Siinai poolsaarel alla kukkunud lennuki huku järjest tõenäolisemaks põhjuseks peetakse pommi. Reutersi andmeil on katastroofi uurijad 90 protsenti kindlad, et lennuki kukutas alla pomm.

Kohe pärast 224 inimelu nõudnud katastroofi teatas ISISe Siinai provintsi haru, et nemad kukutasid lennuki. ISIS teatas juba varem, et võttis pühas sõjas sihikule Venemaa, kes alustas õhurünnakuid Süürias tegutsevate mässuliste vastu.

Algul ISISe pommiväiteid ei usutud, kuna arvati, et ISISel puudub vastav võimekus.

Luureandmed ja laupäevane uudistekanali NBC avalikustatud terroristide telefonivestlus kinnitavad aga väiteid, et ISIS võis tõepoolest Vene reisilennuki alla kukutada. Plahvatusele viitas ka lennuki pardasalvestise viimasel sekundil kõlanud heli.

Finnish Middle East Consulting Groupi uurija Juha Saarineni sõnul pole aga siiski täiesti kindel, et lennuki allakukkumise põhjuseks oli pomm. "On endiselt võimalik, et lennuki kere on purunenud teistel põhjustel," ütles ta ajalehele Ilta-Sanomat.

Igatahes on tegu plahvatuse eest vastutuse võtnud ISISe ülimalt õnnestunud info-operatsiooniga. Paljud riigid ja lennufirmad on katastroofi tõttu piiranud lende Egiptusesse, mis nüüd on turismi kokkuvarisemise ohu tõttu suurtes raskustes.

Kui ISISe roll lennukihukus saab kinnitust, siis näitab see Saarineni sõnul organisatsiooni täiesti uut tegutsemisviisi. "Juhul kui ISISel on katastroofis konkreetne roll, võib see rääkida sellest, et rühmituse tegevus on muutunud rahvusvaheliseks. See aga omakorda toob esile terroriohu väljaspool Lähis-Ida."

Eksperdi sõnul on oluline, kas lennukihuku korraldamine oli juhitud ISISe Süürias ja Iraagis asuva keskuse poolt või oli tegu kohaliku organisatsiooni enda korraldatud rünnakuga. "Kui rünnak oli täide viidud kohaliku rühma poolt, siis oli selle sihtmärgiks Egiptuse turismitööstus. Kui sihtmärgiks oli Vene reisilennuk, siis viitab see keskuse poolt korraldatud rünnakule," tõdes Saarinen.

"Sel juhul oleks tegu esimese ISISe korraldatud kõrgetasemelise rahvusvahelise terrorirünnakuga. ISIS pole varem panustanud rahvusvahelisse terrorismi, vaid on tegutsenud kohalikul tasandil."

Kui sihtmärgiks oli Venemaa, või ISIS tulevikuski kasutada oma ressursse taolisteks rünnakuteks.

Üks asi Egiptuse tragöödias on aga Saarineni sõnul kindel. "Venemaal lasub surve reageerida juhtunule mingil viisil. See reageering saab toimuma Süürias," ennustab Saarinen.