Ekspertide ülevaates öeldakse, et Vene eliit on üldiselt meelestatud sellele, et Putin kandideerib 2018. aastal uuele ametiajale, kuigi valmistab ette ka varuplaani ehk tegeleb uue peaministri otsingutega, kes võiks saada presidendiks. Politoloogid märgivad, et praegu osalevad „võidujooksus“ ametis olev valitsusjuht Dmitri Medvedev ja tema asetäitja Dmitri Rogozin. Nendega võivad ekspertide hinnangul ühineda kubernerid, kes valimistel läbi lähevad, näiteks isik, kes vahetab Peterburi juhi kohal välja Georgi Poltavtšenko, vahendab Lenta.ru.

„Putin hakkab võistlust järeltulijate vahel eliidi hulgas õhutama (las parem konkureerivad omavahel kui presidendiga),“ konstateerivad Minchenko Consultingu esindajad. „Kuid ainult nii kaua, kuni vastasseis ei hakka omandama konfrontatsioonilist iseloomu, mis ähvardab võimu kui terviku kuvandit.“

Raportis märgitakse, et stardihetk võitluses peaministrikoha pärast oli Medvedevi avaldus, et ta ei loobu presidendiambitsioonidest. „Ma olen juba üks kord sellesse jõkke astunud. Miks mitte astuda sellesse veel kord,“ ütles Medvedev intervjuus Prantsuse meediale 2012. aasta novembris. Selle aasta jaanuaris ta põhimõtteliselt kordas seda, kuid märkis, et Putiniga ta valimistel konkureerima ei hakka.

Putin ei ole veel öelnud, kas kandideerib 2018. aastal neljandaks ametiajaks. Enese sõnul pole ta selle peale mõelnud.

Esimene Minchenko Consultingu raport sarjast „Poliitbüroo 2.0“ avaldati 2012. aasta augustis. Selles kirjeldati Venemaa valitsemise skeemi. Autorite väitel valitseb Venemaad poliitbüroo, kuhu kuuluvad Igor Setšin, Sergei Tšemezov, Gennadi Timtšenko, Juri Kovaltšuk, Sergei Sobjanin, Sergei Ivanov, Vjatšeslav Volodin ja Dmitri Medvedev. Putinile on jäetud vahekohtuniku roll. Hiljem lisasid eksperdid poliitbüroosse ka Sergei Šoigu.