Soome kolonel Ari Rautala andis hiljuti Helsingin Sanomatele intervjuu, kus ütles, et Venemaa suurendab sõjalist kohalolekut Arktikas.

Reservkolonelleitnant Leo Kunnase sõnul on venelaste aktiivsuse taga Arktika maavarad. Kuna praegu pole täit selgust, millised on Venemaa majandusvööndi piirid, siis toetavad nad oma argumente sõjalise jõuga, ütles Kunnas Delfile.

Rahvusvahelise kaitseuuringute keskuse vanemteaduri Pauli Järvenpää sõnul tundub Arktika olevat uus Klondike oma kalavarude, mineraalide, nafta ja gaasiga. Selle kõige üle kontrolli saavutamiseks ongi Vene armee avanud NSVLi lagunemise järel suletud sõjaväebaase või rajanud uusi.

Järvenpää sõnul on venelased tegelikult juba aastaid Arktikas oma kohalolu suurendanud ning Ukraina sündmuste valguses juhitakse kõigele lihtsalt rohkem tähelepanu.

Kolonel Ari Rautala sõnul avatakse uuesti Soome piiri lähedal asuv Alakurtti sõjaväebaas, kuhu kavatsetakse paigutada 3000 Põhjalaevastiku sõdurit. Lisaks kavatsetakse paigutada lennukeid näiteks Uus-Siberi saartele ja Franz Josephi maale. Kokku plaanitakse rajada ligi kümme põhjapolaarjoonest põhja pool asuvat lennuvälja, mis paiknevad Soome piiri ja Beringi väina vahel.

Pauli Järvenpää ütles Delfile, et ei maksa unustada, et see vahemaa on tohutu ning kümne baasi selle ala peale ära jaotamine pole just palju.

Leo Kunnase sõnul on Venemaa tegevus Arktikas osa Nõukogude impeeriumi stiilis ambitsioonide taastamisest. „Venelased tõstavad kogu aeg kaitsekulutusi, varsti on 4 protsenti SKTst käes. USA-l on see praegu üle 4, aga suund on allapoole," lisas ta. Kunnase sõnul pole maavarade kõrval vähetähtis ka see, et Arktikas asuvatest baasidest on USAsse ja Kanadasse kõige otsem ja lühem tee rakettide ja lennukite jaoks.

2012. aasta suvel teatas Venemaa, et rajab põhja kümme mereväebaasi. Venemaa kõrval on piirkonnas oma sõjalist kohalolekut suurendanud ka Kanada, Taani, Norra ja USA.