2012. aasta 12. detsembril lõpeb maiade kalendri järgi 5126 aasta pikkune tsükkel, mille järel peaks naasma sõja ja loomisega seotud jumal Bolon Yokte, teatab Reuters.

Lõuna-Mehhiko iidses linnas Palenques kohtunud spetsialistid väidavad, et see märgib lihtsalt ühe loomisperioodi lõppu ja teise algust.

„Me peame selle asja selgeks tegema. 2012. aasta kohta pole mingit ettekuulutust,“ ütles Mehhiko rahvusliku autonoomse ülikooli (UNAM) teadlane Erik Velásquez. „See on turundustrikk.“

Mehhiko rahvuslik antropoloogilise ajaloo instituut on üritanud vaigistada maailmalõpu ennustajate kisakoori. „Lääne messianistlik mõtlemine on moonutanud vanade tsivilisatsioonide, nagu maiade, maailmanägemust,“ teatas instituut oma avalduses.

Maiade kalendris algab pikk periood aastal 3114 enne Kristust ning on jagatud 394-aastasteks perioodideks ehk Baktuniteks. Maiade jaoks oli number 13 püha ja järgmisel aastal lõpeb 13. Baktun.

Austraalia La Trobe'i ülikooli maiade uurija Sven Gronemeyer, kes on püüdnud kalendrit lahti seletada, ütles, et niinimetatud lõpupäev peegeldab üleminekut ühest ajastust teise, milles Bolon Yokte naaseb.

„Et Bolon Yokte oli olemas juba loomise päeval, tundus maiade jaoks loomulik, et Bolon Yokte on kunagi jälle kohal,“ ütles Gronemeyer.

Umbes 15 000 registreeritud tekstist, mis on leitud kunagise maiade impeeriumi erinevatest osadest, vaid kaks mainivad 2012. aastat.

„Maiad ei mõelnud inimkonnale, ülemaailmsele soojenemisele ega ennustanud, et poolused ühinevad,“ ütles Madridi Complutense ülikooli professor Alfonso Ladena. „Me omistame neile oma mured.“